Keramična delavnica

datum: 16.10.2017

Med 12. in 15. oktobrom 2017 je v Ljubljani potekala keramična delavnica pod vodstvom akademske kiparke in keramičarke Eve Peterson Lenassi v njenem ateljeju pri Slovenskem etnografskem muzeju. Letos smo na matici organizirali že 4. delavnico in želimo, da bi postala redna in bi jo lahko izvajali vsako leto, saj so odzivi udeleženk delavnice vedno pozitivni in pohvalni za organizacijo in predvsem izvedbo in pridobljeno znanje na delavnici.

Udeleženke, Gabrijela Frakić, Ivana Mikačić, Sonja Dinić Medurić in Vesna Vukšinič Zmaić so se zbrale v četrtek v ateljeju, se spoznale z mentorico, s prostorom kjer bodo ustvarjale in se dogovorile za potek dela.

IMG_3613   IMG_3621   IMG_3623

Osnovni namen delavnice je animacija na področju kiparstva oziroma lončarstva, delavnica v glini  s pogledom na slovensko tradicionalno lončarstvo, značilno slovensko  dekoracijo.

Na letošnji delavnici smo se posvetili predvsem delu na lončarskem vretenu, izdelovanju tradicionalnih slovenskih posod in njihovemu okraševanju, glaziranju.

IMG_3639   IMG_3634   IMG_3635

Vrtenje na lončarskem vretenu so začele z  začetne vaje s ciljem narediti skodelo za kislo mleko po zgledu tipičnih slovenskih latvic za mleko. Vaja obsega gnetenje gline, centriranje na lončarskem vretenu, oblikovanje posode na vretenu in krašenje z značilno dekoracijo s pomočjo vretena. Udeleženke so naredile različne posode, skodelice in krožnike.

Po želji so udeleženke ročno izdelovale posode s pomočjo zasilnih kalupov. Spoznale so tudi kombinacijo različnih tehnik za dekoracijo keramike.

IMG_3646   IMG_3644   IMG_3626

Glaziranje narejene keramike bo sledilo po koncu delavnice saj se morajo predmeti najprej posušiti na zraku.  Žgano keramiko pološčimo z glazuro in jo ponovno žgemo.

S tem je lončarski proces zaokrožen.

Delo na lončarskem vretenu omogoča  vpogled v slovensko  etnološko tradicijo, hkrati pa omogočajo prosto pot domišljiji.