Zborovske pesmi Jožeta Leskovarja

Jože Leskovar:Jože Leskovar(22. avgusta 1934, Slovenska Bistrica). Po učiteljišču v Mariboru in kratkem učiteljevanju na Pernicah je prišel na Osnovno šolo Slovenj Gradec (1953). Ob ustanovitvi Glasbene šole je postal tudi prvi učitelj klavirja. Nekaj časa je bil ravnatelj Osnovne šole Pod Graško goro (Šmiklavž). 1958 se je dokončno preselil v Slovenj Gradec. Na Pegadoški akademiji je ob delu diplomiral za predmetnega učitelja glasbe (1964). Od 1968 do 1984 je bil pomočnik ravnatelja Osnovne šole Slovenj Gradec, in potem ravnatelj Glasbene šole Slovenj Gradec do upokojitve leta 1993.

Ob učiteljevanju je bil zborovodja osnovnošolskih zborov, tudi dekliškega zbora na ekonomski šoli, vodil pa je tudi odrasle zbore od velikih zborov do oktetov, s katerimi je nastopal tako v domovini (tudi na tekmovanjih in v radijskih in TV oddajah) in tujini (v Avstriji, Italiji, na Češkem, na Hrvaškem in v Srbiji). Domala tri desetletja je bil korepetitor UPZ Emil Adamič. Z Mladinskim pevskim zborom je na mednarodnem pevskem festivalu v Celju dosegel leta 1981 srebrno plaketo. Organiziral je srečanja pevskih zborov (Koroška poje, dolgoletne povezave s koroškimi in tržaškimi Slovenci). Sodeloval je pri delu Zveze kulturnih organizacij in Kulturne skupnosti v Slovenj Gradcu in širše. Od ustanovitve je bil član predsedstva Slovenske pevske zveze. Obnovil je delo Kulturnega društva Slovenj Gradec, postal prvi predsednik društva Hugo Wolf

Kot glasbenik je priredil in harmoniziral mnoge ljudske pesmi, ki so izšle v več zbirkah: Ko so fantje proti vasi šli (1974), Lastovkam (1983), Ljudske družabne pesmi (1996), zapisal napeve Ota Čeruja (Gurši je pesem, gurši je dan (1998), ter izdal štiri pesmarice – Moški, Ženski (1, 2) in Mešani ter Mladinski zbori (1999 – 2000). Za pesmarico Pod košato lipico (še neznane ljudske pesmi iz naših krajev, zbrala Anica Meh) je prispeval notne zapise izvirnih ljudskih melodij. Uglasbil je tudi Prešernovo Zdravljico, molitev Oče naš, Minattijevega Kurirčka in Franceta Kosmača Kurirko Lenko (posebna nagrada na festivalu Kurirček v Mariboru leta 1982).

Gospod Jože se je oglasil pri nas in slovenskim društvom in pevskim zborom po svetu brezplačno ponudil vse svoje priredbe za mešane in mladinske pevske zbore.
V kolikor želite note pišite na naslednji naslov:

Več o gospodu Leskovarju na: