Novo življenje II. del

Knjiga Novo življenje II. del Janeza Leskovca, je roman o življenju zdomca.
Lahko pa bi bil to tudi roman o zdomcu iz katerekoli države južne ali vzhodne Evrope, ki je v 50 - ih služil denar v takratni zahodni Nemčiji. S tem, ko je služil denar, je istočasno gradil Nemčijo in zahodno Evropo.
Jugoslovani, Slovenci, Hrvati, Črnogorci in Poljaki so se družili med seboj. V skupnosti so bili močnejši, čeprav so se zavedali, da se med seboj ne bodo naučili Nemškega jezika, ki je bil temeljni pogoj za »dvig iz jame«. Tudi Marjan, glavni junak romana Novo življenje, je kmalu zapustil samski dom, kjer so živeli njegovi rojaki in si našel podnajemniško sobo v stanovanju starejšega rudarja. Mukotrpno delo je bilo vseeno bolje, kot življenje v domovini, kje so mnogi imeli težke pogoje življenja brez možnosti zaslužka.
Janez Leskovec v knjigi prefinjeno brez prepričevanja pove, da ima vsak zdomec – delavec na začasnem delu v tujini, svoj razlog zakaj je odšel v tujino. Brez obdolževanja opisuje težko situacijo delavcev, ki so si sami zlomili prste ali celo nogo, da dobijo nekaj tednov plačanega bolniškega dopusta. Opisi Vestfalije, kot jo je videl avtor iz okna kuhinje, je pretresljiv in koristen tudi za opis Nemške pokrajine petdesetih let prejšnjega stoletja, katere danes ni več.
Knjiga Novo življenje II je pretresljiva, resnična zgodba druge polovice 20. stoletja v zahodni Evropi, ki ga je zaznamovalo zdomstvo, ne samo slovensko.
Mogoče sledi tretja knjiga. Novo življenje III del, v katerem se viharne vode Evrope umirijo in Marjan lahko ponovno pride domov.

Knjigo lahko po ceni 18 € naročite tudi pri nas.

Združenje Slovenska izseljenska matica
p.p. 1548