Umetnost priprave dimljenih klobas in mesnin

Stari oče Valdeira Vidrika je bil rojen v Sloveniji, v času Avstroogrske monarhije. V Brazilijo se je odselil leta 1896. Vidrikovi so izgubili stik s sorodniki iz Slovenije med drugo svetovno vojno in jih leta 1986 poiskali s pomočjo revije Jana.

Valdeir R. Vidrik je v lanskem letu obiskal Slovensko izseljensko matico in napovedal izid knjige o slovenski kulinariki, kjer bo predstavil izdelavo slovenskih prekajenih mesnin, po domačih receptih.
Knjiga z naslovom: Umetnost izdelave prekajenih klobas in mesnin je izšla konec leta 2011 v Braziliji. Valdeira Rejanildo Valdrik je s sinom Klausom, ki je profesor gastronomije na fakulteti v Sao Paulu, napisal knjigo receptov in priprave slovenskih prekajenih mesnin.
Zapisal je, da to ni klasična knjiga receptov. Predstavljeni so tradicionalni recepti izdelave slovenskih klobas in prejakenega mesa. Predstavljena je slovenska kultura, način priprave in način uživanja teh dobrot. Knjiga je nastajala medtem, ko sta bila avtorja tudi sama prisotna pri izdelavi mesnin v družbi rojakov v Braziliji in sorodnikov v Sloveniji. Zabeležila sta posebnosti izdelave klobas vseh, tudi manj izkušenih v tem postopku in v prostorsko omejeni pogojih velikega mesta.
Avtor je še dodal, da je bilo pisanje knjige prijetna naloga in velika pridobitev k ohranjanju spomina na slovenske prednike v Braziliji in poklon tradicionalni kulinariki slovenskega človeka.