Ljubezni, vrvež in premišljanja

Amore, alborotos y cavilaciones

Avtorica knjige Ana Viktoria Ličen, urednik Andrej Rot, izdajatelj Združenje SIM

platnice pesniska zbirka press

Ana Ličen se je rodila v Buenos Airesu staršema, ki sta bila doma iz Vipavske doline in sta se pred grozečim italijanskim fašizmom odselila v Argentino. Ana je uredniku knjige napisala 29. avgusta 2015 naslednje: "Veš, da bi se morala roditi v Vipavski dolini. Tisti kraj bi moral biti moj, ne ta, a starši so se odločili, da ne bodo dali otroka Italijanom...Nikoli. In ga tudi niso. Ko sem se prvič "vrnila" v domači kraj, sem ga čutila kot svojega; ne le zaradi jezika - počutila sem se kot doma. Imela sem le devet let."

Ana Ličen je postala med Slovenci v Argentini posebej opazna, ko se je konec osemdesetih prejšnjega stoletja pridružila Albertu Čuku pri oblikovanju slovenske radijske oddaje. Ana še dandanes pripravlja tedensko radijsko oddajo z imenom Okno v Slovenijo. Ana piše že vrsto let; v španščini je objavljala v več antologijah. Njene pesmi sta prevajala tudi Vinko Rode in Alenka Saksida.

V njeni prvi samostojni knjigi je ponatisnjenih nekaj že objavljenih pesmi, večina pa jih je prvič pred nami, prav tako njene tri kratke zgodbe. V njih je mogoče najti nekaj avtobiografske snovi iz njenega otroštva v prostranstvu pampe, pa tudi iz njenega zrelega obdobja v mestnem okolju. V prozi je zgovorna, v pesmih pa natančna in brez olepševanje preide k bistvu. Njeno pisanje je izraz zvestobe sebi in bližnjim, saj piše predvsem zase. V njenih pesmih je značilna lirika - ona sama in njena čustva, doživetja, pogledi, strahovi, upanje in veselje. V prozi pa so značilne anekdote in opisi. Knjiga je dvojezična, napisana v španščini in slovenščini.

Navdih

Besede

so nastale

kot božanje

ljubljene roke...

in tam,

kjer je čakal list papirja,

je oddih

nanizal misli,

svinčnik

se sramežljivo je nasmehnil...

in marljivo

uredil prihajajoče črke...

in pesnik,

ki v snu veslal je,

se je dotaknil zvezd...

In še veliko čudovitih pesmi vas čaka v tej knjigi!