Slikarska kolonija za Slovence v zamejstvu in po svetu 2013

datum: 04.04.2013

Združenje Slovenska izseljenska matica organizira tradicionalno Slikarsko kolonijo v Mostu na Soči, za vse akademske ali ljubiteljske slikarje, ki so po rodu Slovenci, živijo pa v zamejstvu ali v tujini.

Slikarska kolonija, bo potekala od 7.  -  14.  junija 2013 pod strokovnim vodstvom mentorice Monike Ivančič Fajfar. Po končani koloniji bo v gostujočem kraju organizirana slikarska razstava.

Organizator krije stroške prehrane, prenočišča, stroške mentorstva in osnovnega materiala. V kraj, kjer se bo odvijala slikarska kolonija, kandidati pridejo na lastne stroške.

Soorganizator Slikarske kolonije je Turistično društvo Most na Soči.

Naslov  Slikarske kolonije 2013 bo  " Ujeto v kvadrat".

Vsi, ki bi se radi udeležili Slikarske kolonije, ste lepo vabljeni, da pošljete svoje prijave do
28. aprila 2013 na naslov:

Združenje Slovenska izseljenska matica
Cankarjeva 1/II,
p.p. 1548
Prijave sprejemamo tudi na elektronski naslov:
sim@zdruzenje-sim.si

V prijavi se predstavite (ime, priimek, leto rojstva, naslov, telefonska številka, e-mail, podatki o dosedanjem delu, razstavah, tehniki, v kateri bi želeli ustvarjati ipd.) in obvezno priložite vsaj dve fotografiji svojih del.

Kandidati bodo o izboru obveščeni v desetih dneh po zaključku razpisa.
Iskreno vabljeni!!

Ujeto v kvadrat

Kvadrat, lik s štirimi enakimi stranicami in štirimi enakimi pravimi koti, ni pomemben samo v matematiki, temveč tudi v likovni umetnosti. Kot eden od osnovnih likov je pomemben gradnik likovne kompozicije, njegova oblika pa se povezuje tudi z bogato simboliko.

Kvadrat in število štiri se povezujeta z naravo in našim planetom Zemljo. Zemljo gradijo štirje osnovni elementi (voda, zemlja, ogenj, zrak), razteza se na štiri strani neba (sever, jug, vzhod, zahod). Narava se spreminja skozi štiri letne čase (pomlad, poletje, jesen, zima). Število štiri je blizu tudi človeku – njegovo življenje zaznamujejo štiri dobe (otroštvo, mladost, zrela doba, starost), v njegovem značaju se kažejo štirje osnovni temperamenti (melanholik, sangvinik, kolerik, flegmatik).

Kvadrat ima posebne likovne značilnosti in zakonitosti – izkazuje čisto simetrijo in statično popolnost. Zaradi te oblike kvadrat simbolizira stabilnost, nespremenljivost, večnost, poštenje in moč, po drugi plati pa tudi tudi zaprtost in omejitev.

Zaradi svoje edinstvene oblike ima kvadrat pomembno simbolno vlogo v starejši likovni umetnosti, njegova geometrijska kvaliteta pa pride do izraza predvsem v abstraktni umetnosti. V sodobni digitalni dobi je kvadrat pogosto tudi najmanjša enota slike (piksel).

Kvadrat – natančneje kvadraten format platna, papirja ali kiparske osnove – bo tudi izhodišče likovne kolonije 2013. Kvadraten format predstavlja poseben kompozicijski izziv. A naj omejitev, ki jo na prvi pogled predstavlja kvadraten okvir, pomeni izziv za iskanje novih ustvarjalnih rešitev. Izbira vsebine in tehnike bo prosta.

Monika Ivančič Fajfar