Zavod Rihtarjeva domačija vabi na Velikonočni dobrodelni pohod Iz Babnega Polja (756 m) na Babno Polico (757 m).

datum: 20.03.2013

Velikonočni ponedeljek, 1. aprila 2013, ob 11.30

Skozi eno izmed prikupnejših vasic v občini Loška dolina vodi tudi pešpot Iz Babnega Polja do Goričic – Po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega (V. pohod bo 18. maja 2013). Ker omenjena pot sodi med daljše pohodne poti (18 km), se je Zavod Rihtarjeva domačija odločil, da organizira tudi velikonočni pohod Iz Babnega Polja na Babno Polico, ki je primeren tudi za družine z otroki.

Babna Polica nedvomno sodi med pohodniško zanimive cilje v občini Loška dolina in v širši Notranjsko-kraški regiji. Pot vas bo vodila po kolovozni poti, ki je nekdaj veljala za glavno prometno žilo do hrvaške meje.

Vasica, z vsega skupaj dvajsetimi prebivalci, se lahko pohvali s pestro in bogato zgodovino, ki pa s krajem ni bila vedno prijazna. Del nekdanjega in današnjega utripa boste lahko spoznali na velikonočni ponedeljek.

Pohod se bo začel s sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Nikolaja v Babnem Polju, po prijavi pa bodo pohodniki krenili na nezahtevno pot. Po dobri uri hoje bodo dosegli Babno Polico, kjer bo sledil ogled cerkve sv. Antona Puščavnika in druženje z domačini.

Prispevek:5 EUR, za otroke do 15. leta 3 EUR. Pohodniki bodo prejeli zloženko, čaj ali kavo ter spominek. Prihodki bodo namenjeni prenovi rojstne domačije notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega.

Pohod bo ob vsakem vremenu in na lastno odgovornost. Priporočamo pohodniško obutev.

Frank Troha Rihtarjev (V letu 2013 mineva 100 let odkar je Troha zapustil Babno Polje).

Iz domačega Babnega Polja je Frank Troha (1894–1980) kot mladenič v želji po boljšem življenju tik pred prvo svetovno vojno (1913) odpotoval v Združene države Amerike. Podobno kot so to v tistih časih storili mnogi njegovi sokrajani in mnogi Slovenci iz krajev, kjer je bilo življenje nevzdržno težko in kamor so prispele vesti o možnosti dobrega zaslužka v deželah onkraj Atlantika.

Življenjska zgodba Franka Trohe je podobna usodi tistih, ki se niso vrnili domov premožnejši, temveč so ostali v novi domovini, se prilagodili ali vsaj poskušali prilagoditi njenim življenjskim, delovnim in miselnim vzorcem, pri tem pa ohranili ne le spomine na domači kraj in družino ter na podobe svojega otroštva in mladosti, ampak vse to oblikovali tudi v zgodbe, spominske zapise in beležke, v katerih se med seboj prepletata dva nedeljiva svetova.

Frank Troha je bil ob težaškem delu za zaslužek tudi kot kulturni delavec vseskozi tesno povezan s slovensko skupnostjo v ZDA, zato ga je v želji po zapisovanju svojih doživetij, opažanj in razmišljanj kmalu pritegnilo k sodelovanju s slovenskimi periodičnimi publikacijami v Ameriki. Največkrat je svoje pripovedi in zapiske objavljal v Glasu naroda (rubrika Kratka dnevna zgodba), v časopisu Nova doba in v Slovensko-Amerikanskem koledarju med leti 1925 in 1963.

Njegovo daljše pripovedno delo Spomin na Veliko noč in domače kraje v domovini (1957) je vzpodbudilo Trohovo pranečakinjo Alenko Veber, da je leta 2009 začrtala prvo slovensko pešpot posvečeno izseljencu Iz Babnega Polja do Goričic,ki vodi mimo Babne Police.

Info

Zavod Rihtarjeva domačija