Srečanje povratnikov

datum: 27.03.2013

Združenja Lastovka vabi na srečanje, 12. aprila 2013, ob 19. uri, v hotelu Krona v Domžalah.

Združenje Lastovka je neformalno združenje, ki se zavzema za reševanje problemov in vprašanj Slovencev, ki so živeli v tujini in se po daljšem času  vrnili v Slovenijo.  Člani društva Lastovka so sami povratniki in imajo izkušnjo soočanja s težavami, na katero naletijo rojaki, ki se po dolgoletnem delu vrnejo v domovino. Martin Bibič, lastnik Hotela Krona, kjer so  srečanja povratnikov,  je dolga leta živel v Nemčiji in se s časom vrnil v Slovenijo. Sam zelo dobro pozna preizkušnje, ki čakajo rojake po stalnem  povratku v domovino.

Eni so se vrnili z željo po mirnih upokojenskih dnevnih na rodni grudi, pa tudi takšni so, ki so se z znanjem in koristnimi izkušnjami v tujini vrnili, da bi Sloveniji pomagali pri gospodarskih in poslovnih priložnostih.  Potem, ko so  med delom  v tujini razmišljali o povratku v domači kraj  in se ga srčno veselili so prenekateri naleteli na grenke izkušnje in zavračanje domačega okolja. Tisti, ki živimo v Sloveniji, ljubezen rojakov po svetu do Slovenije težko razumemo, če je ne doživimo. In samo predstavljamo si lahko, kako globoko razočaranje doživijo, ko jih lastno okolje, domača vas ali mesto ne sprejme, zgolj zaradi predsodkov, ki so brez osnove ali izkušnje zasidrana v prepričanju posameznikov  v domovini. Če smo iskreni, je velikokrat posredi tudi nevoščljivost. Torej človek, "sosed" je tisti, s čimer imajo povratniki v veliki meri težave.

Na SIM smo veseli, da se je ustanovilo neformalno združenje povratnikov,  saj društvo  kot skupnost opozarja da problem ni omejen na enega ali dva posameznika pač pa je širše prisoten. Delovanje Lastovke ima moč, da spremeni zgrešena prepričanja družbe ter obsodi ravnanje in nepravičnost tistih, ki otežujejo povratnikom življenje.

Združenje SIM bo naredila vse, kar bo v naši moči, da olajša življenje povratnikov v Slovenijo.