Srečanje društva povratnikov Lastovka

datum: 16.04.2013

V petek, 12. 4. 2013, so se v hotelu Krona v Domžalah, srečali slovenski povratniki iz vsega sveta. Srečanja se je udeležila tudi glavna tajnica SIM Vesna Vukšinič Zmaić. Društvo Lastovka, ki ga bodo v kratkem tudi formalno registrirali, združuje predvsem Slovence, ki so svoj čas živeli v tujini, nekateri pa so bili tam tudi rojeni in so si v domovini staršev ustvarili novo življenje.

Tokratno srečanje je potekalo drugič, na njem pa so posamezniki pripovedovali  o svojih življenjskih zgodbah v tujini in soočanje s povratkom ter življenjem v Sloveniji. Dejstvo je, da so se prenekateri  srečali s težavami, ki jih niso bili navajeni  iz življenja po svetu, ali pa so jim bile na podlagi preteklih izkušen v tujini neznane ali nerazumljive. Z mnogimi opisanimi  situacijami se srečujemo tudi tisti, ki živimo v Sloveniji ves čas in bi se enako težko soočali z njimi, za Slovence, ki so živeli dobršen del življenja zunaj  Slovenije , pa je vse še težje.  Na srečanju smo torej prišli do zaključka, da gre marsikje za sistemske napake v ureditvi  državne birokracije. Povratniki tudi ne razumejo ravnodušnost Slovencev do lasne države, torej pomanjkanje narodne zavesti in ljubezni do domovine, ki se kaže v krizi vrednot in gospodarski nestabilnosti.  Srečanja se je udeležila tudi Slovenka, ki še vedno živi v Kanadi Franceska Lien Konchar, predsednica Slovensko - kanadskega združenja, ki  razmišlja, da bi se vrnila v Slovenijo. Srečanje je vodil John Rudy Križman, ki meni, da  bi moral Urad za Slovence  v zamejstvu in po svetu več pozornosti nameniti Slovencem, ki se iz tujine vračajo v Slovenijo.   Po njegovem mnenju je za Slovence v tujini dobro poskrbljeno s strani Urada in nevladnih organizacij, za tiske, ki pridejo nazaj in potrebujejo določeno pomoč, da se asimilirajo in seznanijo z življenjem v Sloveniji, pa nihče ne poskrbi.  Križman je predlagal tudi da bi Urad za Slovence vodil nekdo od Slovencev, ki so živeli v tujini ali v zamejstvu, saj imajo ti veliko več znanja in izkušenj z življenjem v tujini in ob povratku.

povratniki1povratniki1povratniki

Člani so se strinjali z določenimi predlogi njihov osnovni cilj pa je, da si med seboj pomagajo, seznanjajo s težavami na katere so naleteli ob povratku  in jih skupaj rešujejo. So na voljo tudi vsem, ki so se vrnili v Slovenijo in potrebujejo kakršnokoli pomoč.

Naslednje srečanje, o katerem bomo poročali, bo konec maja 2013. Zainteresirane vabimo k udeležbi.