Iz Šokarije, z ljubeznijo

datum: 24.04.2013

Producentka filma Iz Šokarije z ljubeznijo Helena Konda, se je na zanimiv način lotila prikaza potomcev Slovencev po svetu, ki iščejo svoje korenine v Sloveniji. Gre za amaterski film, posnet v Beli krajini. Predstavila ga je na SIM z željo, da se film predvaja širši slovenski publiki po svetu.

Film Iz Šokarije, z ljubeznijo je romantična komedija (80 minut), ki na zabaven način prikazuje, kako mladi potomci izseljencev iz Bele krajine v Ameriko spoznavajo domovino svojih prednikov in se jih ljubeče spominjajo. Celotna filmska zasedba je amaterska. Igralci so predvsem mladi folkloristi iz okolice Semiča. Kamero in montažo je prevzel izkušeni mladi metliški filmar Uroš Raztresen. Za scenarij, režijo in produkcijo je poskrbela Helena Konda. Uporabljena je tudi odlična slovenska glasba (Magnifico, Privšek, Slak, Avsenik, Pop Design, Mladen Rodella...). Film je bil posnet leta 2012 kot mladinska pobuda semiškega mladinskega Društva Bela bela.  Film prikazujejo po lokalnih kino dvoranah, v dogovoru pa je tudi  predvajanje v Planetu Tuš.

Naslednje predvajanje filma bo na Semiški ohceti (predvidoma v soboto 13.7.2013 ob 19.30 in v nedeljo 14.7.2013 ob 10h v KC Semič).

Za prvi vtis o filmu si lahko ogledate oba napovednika filma:

Predvajanje filma bi radi  organizirali v društvih ali župniščih, ki družijo slovenske izseljence. Ker bo film podnaslovljen, bo primeren tudi za vse, ki ne razumejo slovensko. S primernimi podnapisi bo film zanimiv za vsako občinstvo, ker na svež, sproščen in zabaven način predstavi izseljenstvo iz zornega kota mladih.