Četrtkov večer domačih pesmi in napevov praznuje!

datum: 13.05.2013

Najstarejša radijska glasbena oddaja Četrtkov večer domačih pesmi in napevov letos praznuje 60-letnico. Ob 85-letnici Radia in 55-letnici TV Slovenija bodo proslavili njen častitljivi jubilej na praznovanju, ki bo potekalo 18. maja ob 20. uri v športni dvorani v Sodražici. Neposredni prenos prireditve bo na Prvem programu Radia Slovenija.

V vseh teh letih, ko je šla oddaja v eter vsak četrtek, je bilo na sporedu že več kot tri tisoč oddaj z narodnozabavno glasbo in s slovenskimi ljudskimi pesmimi. Na začetku je bila to prav gotovo ena najbolj poslušanih radijskih oddaj. Njena priljubljenost, če sodimo po poslušanosti in odzivih poslušalcev, je ostala. Radio Ljubljana oziroma Radio Slovenija je to glasbo prvi medijsko predstavil, ustvaril in populariziral. Na začetku so v Četrtkovem večeru nastopali zlasti izvajalci ljudskih pesmi in napevov: Vaški kvintet z Božom in Miškom, imenitni harmonikar Avgust Stanko, Rezika Koritnik in Sonja Hočevar, Tone Kozlevčar, Fantje na vasi, Beneški fantje in številni drugi godci in pevci. Razvoj domače glasbe je najtesneje povezan s to oddajo predvsem po zaslugi bratov Avsenik. Vsi, tako Avseniki kot druge instrumentalne in vokalne skupine, so na začetku v radijskem programu nastopali živo. Z Avseniki se je popularnost narodnozabavne glasbe zelo povečala, utrgal se je plaz novih ansamblov, ki so prepričali s svojim značilnim zvenom in izrazom: Štirje kovači, Dobri znanci, Zadovoljni Kranjci, ansambel Borisa Kovačiča, ansambel Mihe Dovžana z vokalnim kvintetom Gorenjci, Veseli Planšarji, ansambel Rudija Bardorferja, Fantje treh dolin, ansambel Vilija Petriča, ansambel Lojzeta Slaka in drugi.

Na obletnici bo nastopila tudi Maria Ahačič Pollak, pevka  in znana odgovorna urednica radijske oddaje Glas kanadskih Slovencev  v Torontu.

Več na: http://www.rtvslo.si/sporocila-za-javnost/cetrtkov-vecer-domacih-pesmi-in-napevov-praznuje/304286

Na velikem jubilejnem dogodku, ki ga pripravljajo Prvi program Radia Slovenija, Občina Sodražica in Turistično društvo Sodražica, bodo nastopili:

-        ALPSKI KVINTET S PIHALNO GODBO,

-        ALPSKI KVINTET,

-        ŠTIRJE KOVAČI,

-        BENEŠKI FANTJE,

-        ANSAMBEL FRANCA MIHELIČA,

-        ANSAMBEL BRATOV POLJANŠEK,

-        ANSAMBEL SAŠA AVSENIKA,

-        FANTJE S PRAPROTNA,

-        ANSAMBEL PETRA FINKA,

-        ANSAMBEL EKART,

-        DENIS NOVATO,

-        ANSAMBEL TONETA RUSA,

-        DAME SLOVENSKE DOMAČE GLASBE,

-        IGOR IN ZLATI ZVOKI,

-        ANSAMBEL BRANETA KLAVŽARJA,

-        BRATJE SMRTNIK,

-        ANSAMBEL SLOVENSKI MUZIKANTJE IN

-        ANSAMBEL ŠTAJERSKIH SEDEM.

Vstopnico lahko kupite: http://www.eventim.si/si/vstopnice/cetrtkov-vecer-domacih-pesmi-in-napevov-sodrazica-sportna-dvorana-314654/event.html