Rodna gruda - junij 2013

datum: 10.06.2013

Junijska številka Rodne grude prinaša zanimive članke in intervjuje.

Junijska številka Rodne grude prinaša zanimive članke in intervjuje. V njej si lahko preberete o razgibanem  poročevalskem življenju in delu  Boštjana Anžina,  dopisnika  RTV Slovenija iz Berlina.  Martin Moschitz iz  Teatra Šentjanž  je v Intervjuju spregovoril o delu te mlade gledališke skupine s  Koroške kateri, po njegovem mnenju,  v domovini ni namenjeno veliko pozornosti. V zadnjih letih je skupina za svoje gledališke produkcije prejela številna priznanja in nagrade. Darja Zorko Mencin, dopisnica iz Argentine,  nam je predstavila  znanega Slovenca Axla Govednika, voditelja na enem izmed najbolj poslušanih radiev v Buenos Airesu.  Govednik po očetu  izhaja iz  Semiča v Beli krajini.  Dr. Boris Jesih je spregovoril o delu državnega sekretarja za Slovence po svetu, ki ga opravlja z veseljem in zavzetostjo. V seriji izseljenskih spomenikov smo tokrat predstavili hrvaške. Preberite tudi članek o nagrajencih za  diplomska in magistrske dela na temo izseljenstva!

V rubriki Povejmo po slovensko, dr. Stritarjeva razmišlja in utemeljuje pravilno in pogovorno rabo  končnic pri sklanjanju imen. Rubrika  Aktualno pa predstavlja pogled mladih na domovino  – hočejo evropsko Slovenijo! Dr. Irma Kern piše o Potovanju v svet slovenske poezije s študenti slovenščine z Univerze v Tübingenu na Posvetu mladih v Stuttgartu.

Zanimivi in poučni članki  tudi v tokratni Rodni grudi.