Rodovniki tako in drugače

datum: 13.09.2013

V sklopu tretje rodoslovne konference, bo 23. septembra 2013, ob 12. uri Slovensko rodoslovno društvo v prostorih SIM odprlo razstavo rodovnikov.

Predstavljenih bo nekaj ducatov rodovnikov. Vsak rodovnik bi sicer zaslužil krajšo ali daljšo razlago, vendar jo ti, ki bodo razstavljeni, za zdaj še nimajo, zato je toliko bolj pomembno, da se udeležite otvoritve razstave, kjer vam bo na vprašanja lahko odgovoril predsednik Rodoslovnega društva Peter Hawlina in njegovi kolegi, zbrani na konferenci.  Vsekakor pa bo gledalcem prepuščamo spoznavanje, branje in razumevanje, na koncu morda tudi odločitev za način predstavljanja lastnega rodovnika.

Razlogov za to razstavo je več. Na prvem mestu je vsekakor pogosto poizvedovanje po vzorih in vzorcih za grafično predstavitev rezultatov rodoslovnih raziskav. V knjižnici Slovenskega rodoslovnega društva se poleg rodovnikov nabira še mnogo drugega referenčnega gradiva. Rodovnike so že večkrat razstavljali, vendar še nikoli toliko naenkrat. Seveda  tudi tokrat ne bodo razstavljeni vsi,  saj jih je preprosto  preveč.

Kljub temu bi Slovensko rodoslovno društvo želelo zbirko vzorčnih rodovnikov še razširiti. To je drugi pomemben razlog za razstavo. Ob ogledu bo marsikdo od gledalcev pomislil, da ima tudi on ali kdo od njegovih prijateljev prav imeniten rodovnik. Bi ga bil pripravljen ponuditi v zbirko rodovnikov Slovenskega rodoslovnega društva? Originalnega bi morda posodil za nekaj dni. Izdelava kopije pa danes ni niti zahtevna niti draga.

Med razlogi za razstavo pa ni samo ta, da smo želeli obogatiti program udeležencem mednarodne rodoslovne konference. Prav te dni je namreč v Sloveniji skupina skoraj 50 potomcev slovenskih izseljencev v ZDA, ki so večina prvič prišli obiskat deželo, ki so jo njihovi predniki pred sto leti zapustili.

Vabi Slovensko rodoslovno društvo in SIM.