Keramična delavnica za Slovence v zamejstvu in po svetu

datum: 13.09.2013

V starem delu Slovenskega etnološkega muzeja se nahaja prikupna majhna keramična delavnica, kiparke Eve Peterson Lenassi. Od 12. - 14. septembra 2013 je v njej potekala 1. keramična delavnica SIM.

Mentorica delavnice Eva Peterson Lenassi je udeleženke delavnice  v začetku seznanila s samim prostorom, predstavila je naprave in materiale, ki so za tovrstno ustvarjanje potrebni. V nadaljevanju je pokazala izdelke, zaradi kateri  so se članice Slovenskih društev v Banja luki in Beogradu tudi prijavile na delavnico - namreč slovenske etnološke keramične izdelke. Eva Peterson Lenasi je opisala izdelke, jih umestila v čas uporabe in z rahlo zaskrbljenostjo dodala, da se nekateri izdelki, kljub uporabnosti ne delajo več, razen v redkih kiparskih delavnicah.

Udeleženkam je pokazala tudi različne vzorce in ornamenete, ki se že skoraj stoletje uporabljajo v slovenskem kulturnem prostoru.  Z mentoričino razlago o geometriji in načinih risanja, so postali tudi težji vzorci, vsaj na videz bolj dostopni  tudi neveščim risanja.

Mentorica je skupinici predstavila tridnevni delovni program. Že prvi dan  so udeleženke začele gnesti glino in izrezovati ter oblikovati posodice, krožnike in  podobne, majhne praktične  predmete za občutek in nadalnje okraševanje.  Za začetek torej  bolj enostavno.  Naslednji dan so se  posvetile vretenu in se poiskusile v oblikovanju  tradicionalnih posodic za mleko in solato ali sadje. Tretja faza pa je bilo  risanje ornamentov.

Marija Grbič,  Nataša Kajmaković, Zdenka Marc, Oksana Lunič, Tatjana Ratković,  Majda Sušnik in Olja Pristaš so bile letošnje udeleženke delavnice. Čeprav je  Tatjana končala Akademijo za likovno umetnost v Banja luki, Olja  jo obiskuje, Majda pa je učenka Akademije v Beogradu, je tudi za njih, kot tudi za ostale udeleženke,   bila to prva tovrstna delavnica. Vse udeleženke so se na delavnico prijavile iz radovednosti po spoznavanju tovrstnega ustvarjanja. Že po prvih urah, pa jih je vrtinec ustvarjalnosti potegnil v svoj svet in po pripovedovanju mentorice, so se naše udeleženke  le stežka ločile od gline, barv in vretena. Čas je marsikdaj prehitro minil, ure delavnice so se zavlekle  dolgo v popoldne ali večer. Kot lahko vidite v galeriji fotografij - so bile udeleženke izredno ustvarjalne.

Izdelke, ki so bili narejeni v delavnici, bodo razstavljeni v Ljubljani v delavnici, kjer so bile ustvarjene in v Slovenskem društvu Triglav v Banja Luki. O datumu  vas naknadno obvestimo.

kd1kd2kd3kd4kd5kd6kd7kd8kd10kd11kd13kd9kd2013kd13kd12