Otvoritev razstave Rodovniki tako in drugače

datum: 25.09.2013

V ponedeljek, 23. septembra 2013, smo ob 12. uri na Slovenski izseljenski matici odprli razstavo rodovnikov, ki jo je v sklopu tretje rodoslovne konference postavilo Slovensko rodoslovno društvo.

Z nagovorom udeležencev rodoslovne konference in ostalih obiskovlacev je razstavo  odprl gostitelj razstave predsednik Slovenske izseljenske matice Sergij Pelhan. Besedo je predal državnemu sekretarju na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Borisu Jesihu, ki je pozdravil konferenco in izpostavil pomen tovrstnih obiskov slovenskih potomcev iz vsega sveta.

O razstavi je več povedal predsednik  Slovenskega rodoslovnega društva  Peter Hawlina, ki je ob tej priložnosti pozdravil tudi predsednico Slovenskega rodoslovnega društva iz ZDA Rose Marie Jisa. Ob tej priložnosti sta predsednika obeh rodoslovnih društev podarila svoj finančni pripevek škofjeloškemu arhivu, ki namerav v prihodnje digitalizirati arhivsko gradivo.

Udeleženci konference so bili tretja generacija potomcev Slovencev v ZDA : Floride, Clevelanda, Montane - vseh koncev ZDA pravzaprav. Večina je prvič obiskala domovino svojih staršev in starih staršev, nad katero so navdušeni.

Pozornost rodoslovni konferenci so namenili tudi slovenski mediji in ob otvoritvi razstave posneli prispevek za informativne oddaje in dnevne časopise.

rodoslovna1rodoslovna predajarodoslovna haw in Jisarodoslovna Hawrodoslovna