Poslovna konferenca za Slovence v zamejstvu in po svetu

datum: 24.10.2013

Na pobudo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, je 23. in 24. oktobra v Termah Čatež potekala četrta poslovna konferenca "Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva."

Organizaciji konference so se pridružile tudi občine, gospodarske in obrtne zbornice iz posavske regije, ki so danes,  24. oktobra 2013,  za udeležence posveta  organizirale ogled uspešnih posavskih podjetij in obratov.

Včerajšnii dan je bil posvečen predvsem  predstavitvam slovenskih ustanov, ki se ukvarjajo z nudenjem uslug za povezovanje in pomoč pri vpostavitvi mednarodnih povezav na področju turizma in gospodarstva.

Krovno in vodilno agencijo za spodbujanje širitve malih in srednjih slovenskih podjetij na mednarodni trg,   je Republika Slovenija  pod imenom SPIRIT ustanovila v začetku lleta 2013 in združuje nekdaji JAPTI, TIA in STO. Na spletni strani Javne agencije SPIRIT dobite vse informacije za možnosti širitve gospodarskih podjetij na mednarodnem trgu, na voljo pa so tudi za brezplačno  svetovanja.  SPIRIT  je javna agencija, ki za uveljavitev slovenskih gospodarstev in turizma na tujih trgih preko javnih razpisov,  v ta namen vsako leto nameni čez dva milijona evrov.

Na konferenci so  se predstavili tudi; Slovenska gospodarska zveza v Celovcu, Trstu in Razvojna agencija v Monoštru na Madžarskem in slovensko-makedonski poslovni klub v Skopju. Svoje ugotovitve na področju mendarodnega sodelovnaja so predstavila Veleposlaništva Republike Slovenije na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter častna konzula  v Novem Sadu in v Splitu.

Za zaključek konferenčnega dneva so se med seboj srečali predstavniki podjetij iz Slovenije oziroma Posavja in zgoraj omenjeni predstavniki gospodarskih združenj.

Poslovna konferenca je zagotovo odličen vir informacij in priložnost za spoznavanja slovenskih domačih in mednarodnih podjetij. Izkušnje, ki jih slednje lahko prenesejo na  zainteresirane poslovne subjekte v Sloveniji, ki si želijo širiti na mendarni trg so neprecenljive.

Vsekakor upamo, da bo med Slovenskimi podjetji doma in po svetu večji interes za udeležbo na konferenci. Živimo v času, ko je medsebojno sodelovanje več kot potrebno za uspešen  razvoj slovenskega gospodarstva.

Vovk Zagrebmakedonijatrst švabMZZ Šumradatrst ŠikMarič Novi sadCelovec EinspielerSpirit