Nova številka Rodne grude!

datum: 05.11.2013

V novembrski Rodni grudi objavljamo intervju z dr. Antonom Mavretičem. Rojakinja Rosa Angela Polh iz Argentine je rojena v Rosariu, pa vendar ji je slovenski jezik povsem domač. Pišemo o Slovenki v Dubaju, poslovnežu iz Brazilije, objavljamo reportažo iz gospodarske konference in še več! Preverite na www.rodnagruda.si.

Anton Mavretič je eden izmed tridesetih znanstvenikov, ki so leta 1977 sodelovali pri konstrukciji sonde Voyager, takrat najdražjega projekta na planetu. Nedavno so v KSEVT-u, Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij, Mavretiču v čast postavili razstavo o sondi Voyager. Svojo znanstveno-raziskovalno dokumentacijo je  Mavretič podaril Narodni in univerzitetni knjižnici. V intervjuju v novembrski Rodni grudi boste izvedeli več o njegovi življenjski poti in razmišljanju o slovenskem šolstvu ter aktualnih dogodkih v Sloveniji.

Med znanimi Slovenci tokrat predstavljamo Roso Angelo Polh, slovensko rojakinjo iz Argentine, ki je ponosna, da jo kot osebnost zaznamuje dvoje korenin: slovenske in argentinske, ki se med seboj močno prepletajo in dopolnjujejo. V argentinskih odvetniških krogih je poznana kot ugledna odvetnica, ki je vabljena na različne prestižne kongrese, kjer podaja svoje izjemno znanje, pridobljeno pri dolgoletnem delu in odvetniški “kilometrini”. Človek ne more verjeti, da ji tudi slovenska beseda “teče kot po maslu”, saj je bila rojena v mestu Rosario v Argentini.

»Čimprej do dna, da se lahko odženeš!« pa je v intervjuju za novembrsko Rodno grudo dejal Drago Urankar. Poslovnež slovenskih korenin, ki je pred sedmimi leti v Braziliji ustanovil podjetje Urankar Brazil Ltda ter pot na ta hitro rastoči trg odprl Gorenju, s koristnimi nasveti pa je ob prihodu v Brazilijo pomagal še številnim drugim Slovencem. Pri Urankarjevih govorijo slovensko, tudi obe hčeri, rojeni v Braziliji. Slovenski podjetnik bo tudi v prihodnje gradil most med, kot pravi, malo Slovenijo in veliko Brazilijo, kjerkoli pač bo. Načrtuje namreč vrnitev domov.

Janez Triler ima za seboj zanimivo, tudi trpko izseljensko izkušnjo. Po koncu II. svetovne vojne sta oče in mati s tremi majhnimi sinovi z valom beguncev prišla v Avstrijo, kjer je bila rojena še hči. Janez niti ne ve, kje je družina preživela naslednji dve leti. Povedali so mu le to, da so pozneje odpluli z ladjo iz italijanske Genove, ne vedoč, kam gredo, saj starša nista razumela, kam jih pošiljajo. Tako je družina Triler prišla v Argentino. Janez pa se je kot mlad moški od tam odselil v Španijo, kjer živi še danes.

Karin Pečelin se je pred dobrimi sedmimi leti skupaj z možem, Angležem, in leto in pol starima dvojčkoma iz Slovenije preselila v za marsikoga izmed v Sloveniji živečih Slovencev eksotično, predvsem pa bogato mesto Dubai. »Želeli smo ostati in delati v moji domovini, v katero se je moj mož zaljubil na prvi pogled, vendar se je to izkazalo za nemogoče. Posla, ki bi naši družini zagotovil eksistenco, ni bilo. Mož je dobil ponudbo za delo v Dubaiu in morali smo pripraviti kovčke,« pravi Karin, ki je v pogovoru za Rodno grudo spregovorila o življenju v tem bogatem mestu, ki ga poimenuje »Disneyland za odrasle«, in Arabskih emiratih nasploh.

Da za podjetništvo res ni meja, se je vnovič potrdilo na četrti poslovni konferenci z naslovom Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva, ki jo je v Termah Čatež oktobra pripravil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Srečanje je odprla ministrica Tina Komel, ki je med drugim izrazila upanje, da bodo udeleženci s pomočjo Urada začeli plesti poslovne in človeške vezi, ki so predpogoj za obojestranski poslovni uspeh in osebno zadovoljstvoVeč o preostalem dogajanju pa lahko preberete v reportaži v novembrski Rodni grudi.