Kulturni program 15. martinovanja v Banja luki

datum: 25.11.2013

V soboto, 23. 11. 2013, smo se odpravili na pot v Banja luko, kjer smo skupaj z Društvom Slovencev Triglav Banja Luka postavili razstavo keramičnih del, ki so jih ustvarile udeleženke delavnice, katerih večina je prihajala iz banjaluškega društva Slovencev.

Izdelki keramične delavnice,  ki smo jo prepeljali v Banja luko,  so bili  do  20. 11. 2013  razstavljeni tudi v Kiparski delavnici SEM - Slovenskega etnografskega muzeja.  Tokratna razstava keramičnih izdelkov  je bila  del  prireditve  ob  martinovanju, ki ga  Društvo Slovencev Triglav Banja Luka prireja vsako leto. Na prireditvi, ki je  potekala v dvorani restavracije Valentin v Banja luki, sta nastopila tudi pevski zbor Društva Triglav  in otroška folklorna skupina Društva Triglav. Mlado vino je krstil pooblaščeni  »duhovnik« za tovrstne protokole igralec Jaka Birkelbach iz Črnomlja, za dobro voljo pa je poskrbel ansambel Efekt iz Novega mesta. Program je povezoval Tomaž Semetinger iz Ljubljane.

Društvo Slovencev Triglav  v svojem programu sodeluje z različnimi društvi in ustanovami  v regiji, njihov program  pa v večini,  skozi razpise,  sofinancira Urad Vlade Republike Slovenije  za Slovence v zamejstvu in po svetu. Prijavljajo se tudi na razpise  Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srbske ter Grada Banja Luka. Posebne prireditve pomagajo uresničiti različni sponzorji.

Na sobotno martinovanjsko prireditev so bili povabljeni  prav vsi, ki pripomorejo k uspešnem delovanju društva, pa tudi člani in prijatelji društva.

Društvo Triglav je z obiskom dogodka  počastila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, Veleposlanik Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini Iztok Grmek,  konzul  Republike Slovenije v Banja luki Branko Zupanc, župan  Mesta Banja luka Slobodan Gavranović, minister nauke in tehnologije Jasmin Komić ter ostali vidni predstavniki vlade in mesta ter sponzorji dogodka.

Ministrica je v nagovoru pozdravila pomembne predstavnike Vlade in mesta Banja luke, pohvalila delovanje društvo in jih  spodbudila,  da še naprej uspešno ohranjajo   svoje poslanstvo.

Župan mesta Banja luke je poudaril pomembnost uspešnega sodelovanja med društvom in mestom, saj Društvo Triglav skrbi za odlične  dogodke  in tako pripomore k dviganju  splošne kulture in ugleda mesta. Zahvalil se je tudi Branki Bukovec iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela iz Novega mesta,  s katero društvo Triglav in mesto Banja luka že leta uspešno sodeluje.

Prisotne  je pozdravil nedavno  imenovani Veleposlanik Republike Slovenije  v BiH  Iztok Grmek, ki je izrazil  upanje, da bo imelo v nadaljevanju njegovega mandata,  veleposlaništvo priložnost  kulturno sodelovati tudi   z društvom Triglav  v Banja luki.

Uvodoma je s pesmijo Nikdar ne bom pozabil očeta svojega Tomaža Habeta,  občinstvo nagovoril mešani pevski zbor Društva Triglav.  Otroška folklorna skupina se je predstavila z nedavno naučeno  koreografijo in plesom, pod mentorstvom učiteljice folklornih plesov Majde Nemanič .  Vesna Vukšinič Zmaić, glavna tajnica SIM pa je  goste večera povabila k ogledu izdelkov keramične delavnice, ki so jih ustvarile članice društva na tridnevni delavnici v Ljubljani.  Dodala je, da je izredno kreativna  in uspešna udeležba članic na delavnici  rodila novo idejo o izpeljavi delavnice v Banja luki in sicer za najmlajše člane Društva  Triglav.   Večer se je ob dobri glasbi in plesu,  nadaljeval v prijetnem vzdušju. Milan Malaban-svetovalec  za mednarodne  odnose u kabinetu župana, pa nas je nadaljevanju večera že  napotil na naslov,  na katerega  se lahko v zvezi z organizacijo keramične delavnice obrnemo!

Društvu Slovencev  Triglav iz Banja luke, še posebej Mariji Grbić, Mladenu Luniću, Nataši Kajmaković, Zdenki Jelić, Mariji Petković,  Siniši Ambrožiču in Brunu Ukmarju,   čestitamo za odlično organizacijo in program  že 15. Martinovanja  in želimo uspešno nadaljevanje njihovega dela.

Banja keramika martinovobanja keramika martinovo1banja kermaikabanja keramika mart