Bertu Pribcu - Srebrna plaketa Javnega sklada za kulturne dejavnosti

datum: 23.01.2014

V sredo, 29. 1. 20014, je bila v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu podelitev nagrad in priznanj Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD). Združenje Slovenska izseljenska matica je na javnem razpisu JSKD za predloge priznanj predlagala Berta Pribca, pesnika, pisatelja, prevajalca in publicista, ki je dobršen del svojega življenja ustvarjal v Avstraliji.

Bert Pribac je  v času svojega bivanja v Avstraliji,  objavljal v časopisu Rodna gruda, ki jo je Slovenska izseljenska matica izdajala 50 let. Dve leti nazaj,  smo  sofinancirali izdajo njegove knjige Tam daleč pod južnim križem.

Pribac je bil vseskozi dejaven na kulturnem in literarnem področju. Njegova prva pesniška zbirka Bronasti tolkač,  izdana leta 1962, je obenem prva slovenska knjiga, izdana v Avstraliji. Prevedel in uredil je kar nekaj knjig, ki tvorijo vez med angleškim in slovenskim slovstvom. Med drugim je objavljal tudi v slovenskih publikacijah v Argentini. Vrsto let je v slovenskih avstralskih časnikih  objavljal svoja esejistična dela in prevode  ter pripravljal tedenske radijske oddaje za avstralske Slovence.

Zaradi značajsko  slovenskih medsebojnih razprtij, ki jih ne manjka tudi v slovenskih društvih po svetu, si je  Pribac nenehno prizadeval za medsebojne pomiritve in iskanje skupnih poti.

Veseli nas,  da je Javni sklad za kulturne dejavnosti prepoznal literarno, kulturno in sociološko vrednost Pribčevega dela.

Ne-nazadnje ga je tudi literarna kritika  označila za enega najvidnejših literatov slovenskega izseljenstva.

Včerajšnja podelitev je  z glasbenim programom skupine Matalaja lepo  zaokrožila pomembnost dogodka in nagrajencem izkazala priznanje, ki so si ga zaradi ustvarjalnih dosežkov na različnih področjih zagotovo zaslužili.

Komisija JSKD se je odločila, da Bertu Pribcu podeli Srebrno plaketo.

Pri odločitvi so upoštevali izjemne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke v daljšem obdobju, delo na področju kulturne vzgoje in izobraževanja, raziskovalno delo, organiziranje strokovno-svetovalnega in mentorskega dela.

Priznanja je podelil direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti mag. Igor Teršar.

JSKD PribacJSKD pribacJskd Pribac BertJSKD MatalajaJSKD dvorana stanovska