150 let Slovenske matice

datum: 05.02.2014

Včeraj smo se udeležili okrogle mize na temo 150 let Slovenske matice in III. kongresa slovanskih matic.
Slovenska matica, za katero nas tako radi zamenjujejo, je mati Univerze in SAZU-ja. Je prva ustanova na slovenskem, ki je začela skrbeti za slovensko kulturo in znanost in si za to prozadeva še danes.

Pritegnila nas je ideja direktorice  Foruma slovanskih kultur mag. Andreje Rihter s pobudo o monografiji zgodovine vseh matic. Na kongresu so bili predstavniki matic Hrvaške, Poljske, češke, slovaške, črnogorske in srbske, ki je najstarejša, medtem ko so se nekateri opravičili.

Predsednik Slovenske matice dr. Milček Komelj je dejal, da ima Slovenska matica  domobljubno in povezovalno vlogo.  To je pa tudi vloga, ki jo ima Slovenska izseljenska matica in še marsikatera ustanova v  Sloveniji. Mag. Rihterjeva je predlagala, da bi bila osnovna povezovalna nit  prispevkov vseh slovanskih matic v monografiji  odgovor na vprašanje: Kaj je  kultura za narod!?

V današnjih časih, ko je kultura prva na seznamu zmanjševanja financiranja, je to zelo aktualno vprašanje.

V času, ko se ukinejo sredstva dvema pomembnima, več kot pol stoletja starim  narodnim kulturnim društvom, spomenikom naroda - kot je APZ Tone Tomšič In AFS France Marolt ,  je to še kako pomembno vprašanje.