Pravljično poučevanje slovenskega jezika za najmlajše

datum: 28.05.2014

Lili je pikapolonica, drobceno in občutljivo bitje, ki nekega jutra, potem ko si je z roso skrbno umila krilca, v počenem ogledalu vidi, da je ena od njenih pik razmazana – le kaj naj stori? Kako lahko popravi piko? In kdo ji lahko pomaga? Morda otroci?
Knjižici je priložena zgoščenka.

Knjižici je priložena zgoščenka. Na voljo je v slovenskem in v angleškem jeziku in kot taka odličen pripomoček za učenje slovenskega jezika.

Prikupna zgodba Marike Mihelčič, pospremljena z radoživimi ilustracijami Andreje Gregorič, otrokom želi približati naravo, jih usmeriti v opazovanje in spodbuditi njihovo domišljijo. Povabi jih na cvetoč travnik, kjer v sožitju bivajo živali in rastline, in v njih zbudi nežno skrb za majhna bitja, ki nas obkrožajo, a jih pogosto prezremo.

Knjigi je priložena zgoščenka z zvočnim posnetkom zgodbe, ki jo prebira dramska igralka Saša Mihelčič, in ilustracijami.

marika pravljicemarika pravljiceMarika Mihelčič med pripovedovanjem pravljic najmlajšim rojakom v Angliji.

Pikapolonica Lili.pdf

MAJ IN VETRČKI

Na vrhu hriba, visoko nad morjem, je v pečinah domovala družina Vetrovih. Ob očetu Puhu in mami Burji so bili v družini še starejši bratec Puhec, nagajivi mlajši bratec Pihec ter nežna sestrica Sapica. Po dolgi zimi, ko so vsi imeli polne roke dela, so prišli tudi zanje lepi časi počitnic. Zjutraj, ko sta mama in oče še pospravljala okoli pečine, Pihec in Sapica pa sta spala, je Puhec že oddrvel od doma, številnim vragolijam naproti.

Pravljica o Maju in vetrčkih se je rodila na domačih tleh, med družinskimi člani, na počitnicah, kjer bi se naj dogajale samo prijetne reči. Štiriletnemu fantiču Maju je pomagala, da je pozabil na hudo bolečino, ko se je njegov prst znašel na napačnem kraju, med vrati, prav v trenutku, ko je zapihal veter. Pravzaprav je nastala zaradi tega prsta in pozornost obrnila proč od bolečine – in tako je bil njen namen izpolnjen.

Maj in vetrčki pr.pdf

NEKAJ BESED O AVTORICI

Marika Mihelčič je doslej izdala dve slikanici (Pikapolonica Lili in Metla Pometačka) ter nekaj člankov o pomoči ter razvoju gluhih in naglušnih otrok. A to ne pomeni, da jih ni napisala mnogo več, le da jih je brala samo svojim vnukom, nečakom in drugim neštetim otrokom, ki vedno znova vstopajo v njeno življenje – tako jih je uspavala, tolažila med boleznijo, jih kratkočasila. Zato so njene izkušnje neprecenljive.

Andreja Gregorič univ. dipl. oblikovalka vizualnih komunikacij. Deluje na področju ilustracije, oblikovanja in slikarstva. Doslej je z njenimi ilustracijami izšlo že več kot 30 knjig, od slikanic do proze, pri različnih založbah in različnih avtorjev. Pojavljajo se tudi v številnih otroških revijah in naslovnicah.

Omenjeni pravljični knjigi lahko naročite na naslednji povezavi: http://www.zalozbanarava.si/index.php?route=product/product&path=71&product_id=125

Willy and the little winds:

At the top of a hill, high above sea, lived a family of winds, nestling among the rocks. Besides father Gust and mother Gale, there was older son Blow, younger son Puff and gentle daughter Breeze. During the long winter, the Wind family had been very busy, but now the time had come for them to enjoy holidays too. In the morning, as mother and father tidied up around the rocks, Puff and Breeze were still sleeping, but Blow had already swept out of home.

Lilly the ladybird:

That morning had started out so promisingly and she was getting ready for a wonderful day. She was planning to fly to the neighboring meadow to visit her ladybird friend Alya.

But it turned out to be so disappointing. When she had dried her wings and rubbed them with scented flower oil, she saw her image in a piece of broken glass lying in the grass. She proudly looked at it and was pleased with what she saw. Then she suddenly shivered. Did she see right?