Rodna gruda - avgust

datum: 14.08.2014

V avgustovski Rodni grudi pišemo o pestrem poletnem dogajanju, ki so že tradicionalno, tudi izseljensko obarvani. Tako kot desetletja prej, ko je SIM organizirala Izseljenske piknike in Srečanja v moji deželi, se je tudi letos v Škofji loki odvijala četrta prireditev Dobrodošli doma, pod pokroviteljstvom Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, v soorganizaciji nevladnih organizacij za Slovence po svetu. V avgustovski e-Rodni grudi objavljamo obsežen članek o dogodku.

V rubriki Znani Slovenci smo naredili intervju z  Vinkom Rizmalom, ki že več kot  dvajset let na svojem posestvu v Monbulku v Avstraliji, goji vinsko trto sorte Modra kavčina. O najstarejši trti na svetu, ki ima svoje korenine na Štajerskem, uspeva pa tudi drugod v Sloveniji in po svetu,  je bilo že veliko napisanega v tiskani Rodni grudi. Nedavno ji je prav posebno pozornost namenil osrednji avstralski dnevnik in njihov novinar enolog, kar je stoletni vinski trti in njeni žlahtni kaplji  dalo še dodatno priznanje. V intervjuju  Vinko Rizmal spregovori, skozi kakšno pot in predpise je morala trta, preden je bila posajena v avstralsko zemljo. Spregovori tudi o slovenski skupnosti v Avstraliji ter odnosu slovenske države do promocije Slovenije izven njenih meja.

V rubriki Mladi smo predstavili Jana Slaka, tolkalista, ki svojo študijsko pot nadaljuje  v Berlinu.  Preberite o njegovem pestrem življenju v nemški prestolnici.

Odkrivali smo  Krajinski park Kolpa, ki s svojo ponudbo privabi  vsako leto več turistov, ki so željni  aktivnih počitnic.

Ste slišali za Blejsko grmado?! Kaj pa grajsko!? No, ne gre za geografsko ali turistično točko, tudi za naraven pojav ne,  pač pa za  gurmanski presežek, ki ga že desetletja poznajo domačini v Lescah in na gorenjskem. Za vas smo priskrbeli recept!

Obiščite našo spletno revijo za Slovence doma in po svetu  in preberite še ostale zanimive članke, intervjuje in reportaže na naslovu; www.rodnagruda.si