Sto pohodnikov Po poteh izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega

datum: 09.09.2014

V soboto, 6. septembra 2014, je Zavod Rihtarjeva domačija pripravil šesti pohod iz Babnega Polja do Goričic - Po poteh izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega. Pohoda se je ob prijetnem pršenju dežja udeležilo 100 pohodnikov. Osrednji lik tokratnega pohoda je bil Martin Krpan z Vrha pri Sveti Trojici, ki je pohodnike na svoji kobilici spremljal skozi ves dan.

Babno Polje, 6. september 2014

Pohodniki so se sprehodili skozi devet krajev ter si ogledali osem cerkva ter druge kulturne in naravne znamenitosti Notranjskokraške regije.

Pohodniki so se v jutranjih urah zbrali pred Rihtarjevo domačijo – rojstno domačijo pisatelja, kjer so si lahko ogledali kako potekajo prenovitvena dela na gospodarskem delu domačije. Prenova domačije sovpada s Trohovo 120. obletnico rojstva ter je v celoti financirana z lastnimi sredstvi ustanoviteljice zavoda ter prostovoljnimi prispevki.

Po sveti maši v ž. c. sv. Nikolaja v Babnem Polju so pohodnike pogostili ob spremljajočem kulturnem programu ter nagovoru župana občine Loška dolina Janeza Komidarja. Po končanem programu je pohodnike blagoslovil duhovni pomočnik v župniji Stari trg pri Ložu in Babno Polje Anton Markelj.

Pohodnike so prijazno in gostoljubno sprejeli številni domačini iz vasi skozi katere se vije pot, za dobro voljo pa so poskrbeli citrarka Damjana Praprotnik, harmonikarja Domen Šraj in Magda Mlakar. Podružnične cerkve so odprli tamkajšnji ključarji oz. mežnarji. Med drugim so si na Vrhu lahko pohodniki ogledali tudi sušilnico za sadje ter domačijo pri Češnjevcu na Goričicah pri Cerkniškem jezeru.

Domače dobrote so pripravile članice Društva žena in deklet na podeželju Ostrnice, Loška dolina ter  gospodinje iz Babnega Polja, Babne Police in z Vrha. Pohodniki pa so okušali tudi sir iz Gorskega Kotarja iz sirarne družine Pintar iz Čabra. Za redarstvo so poskrbeli člani PGD Babno Polje, za avtobusni prevoz pa podjetje Tehnojur d. o. o. iz Rovt nad Logatcem.

Pri organizaciji in izvedbi pohoda je sodelovalo petdeset prostovoljcev.

Zavod Rihtarjeva domačija s tovrstno prireditvijo vsako leto v Babno Polje pritegne številne ljubitelje pohodništva, kulturnih in naravnih znamenitosti ter tako znatno prispeva k prepoznavnosti občine Loška dolina. Hkrati pa osvetljuje zgodovino slovenskega izseljenstva in delež notranjskih izseljencev.

Zavod Rihtarjeva domačija

Alenka Veber

www.rihtarjeva-domacija.si

Foto Arhiv Zavod Rihtarjeva domačija

Pri izvedbi pohoda so organizatorji pomagali:

Alojzij Smrekar, Dobrova

Berta Janež s. p., Babno Polje

Čelhar d. o. o., Neverke

člani Zavoda Rihtarjeva domačija in domačini iz vasi, skozi katere se vije pot.

Dejan Poje s. p., Babno Polje

Družina Pogačnik, Nemilje