Keramična delavnica za Slovence v zamejstvu in po svetu

datum: 22.09.2014

Letošnja keramična delavnica je bila druga po vrsti. Udeleženke so prišle iz kreativne skupine Slovenskega društva Istra Pulj, pridružila pa se jim je članica Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada. Vse udeleženke so imele izkušnje z ustvarjanjem v glini, njihova želja pa je bila, da svoje znanje nadgradijo in prenesejo ostalim članom društva.

Tudi letos je bila mentorica delavnice  kiparka in vodja lončarskega ateljeja Eva Peterson Lenassi, ki ima s podobnimi delavnicami že veliko izkušenj.

Tema delavnice je etnološke narave, kar pomeni, da so  se  udeleženke delavnice lotile izdelovanja  značilno slovenskih izdelkov kot so latvica za mleko, jaslice in figure, okrasnih in uporabnih izdelkov.   Udeleženke delavnice so delale s kalupi, naučile pa so se  ravnati tudi z vretenom.
Zbrale so se v četrtek 18. 9. 2014 v hotelu, ki stoji v neposredne bližine Lončarskega ateljeja Slovenskega etnološkega muzeja, kjer so udeleženke  tudi bivale.

Prvi dan delavnice je namenjen spoznavanju slovenske etnološke  zakladnice s področja keramike. Udeleženke so spoznale začetke  ljudskega ustvarjanja v glini, slovensko značilno posodje, ornamentiko in aktualno stanje slovenskega obrtniškega izdelovanja izdelkov iz gline in keramike.

Letošnje udeleženke delavnice so se zaradi predhodnega poznavanja izdelovanja izdelkov iz  gline  že prvi dan lotile dela ter delale na kalupih s pomočjo katerih se izdelajo razne posode.

Naslednji dan so se v delavnici naučile uporabljati vreteno, ki je osnovni pripomoček keramičarjev za izdelavo praktičnih izdelkov, kot so vaze, vrči in v našem primeru latvice za mleko – tradicionalne posodice, ki so jih v starih časih uporabljali namesto krožnikov. Tretji  in četrti dan  so se udeleženke posvetili barvanju in ornamentom, torej okraševanju izdelkov.

Udeleženke so obiskali novinarji Rada Slovenija in Radia Veseljak, in jih predstavili  v  oddaji za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Članice kreativne skupine Slovenskega društva iz Pulja in Novega Sada so bile več kot zadovoljne s  štiridnevno delavnico.  Naučile so se praktičnih znanj izdelave in oblikovanja gline, ki jo bodo prenesle na ostale člane v društvu. Ob odhodu pa so  vprašale ali se lahko v naslednjem letu udeležijo nadaljevalnega tečaja!

Izdelki so ostali v delavnici, kjer jih čaka  24 urno žganje v peči na  več kot 1000 'C. Po žganju izdelki dobijo izrazite barve in šele takrat postanejo tudi uporabni.

Otvoritev razstave  nastalih izdelkov  bo v petek, 10. oktobra 2014.

Razstava bo v lončarskem ateljeju SEM, ki se nahaja  na Metelkovi 2, (vhod skozi kavarno SEM) kjer so izdelki tudi  nastali.

Prisrčno vabljeni!

kd14kd14kd14kd1KD14KD14kd14kdkd1