Umrl je Mirko Jurak

datum: 25.09.2014

V 79. letu starosti je umrl dr. Mirko Jurak, bivši predsednik Slovenske izseljenske matice in upokojeni redni profesor za angleško in ameriško književnost na oddelku za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete v Ljubljani.

Področje njegovega dela je bila elizabetinska dramatika, angleška in ameriška dramatika 20. stoletja ter slovenska izseljenska književnost z angleško govorečih območij med Slovenci v Kanadi, ZDA in Avstraliji.  Njegov  literarno zgodovinski pregled ustvarjalnosti v Kanadi je objavljen v knjigi Slovenska izseljenska književnost.

Položaj predsednika Slovenske izseljenske matice  je od Mitje Vošnjaka   prevzel leta 1990 in predsedoval do leta 1995, ko ga je nasledil  Janez Bogataj. Mirko Jurak je bil tudi  podpredsednik Odbora za Slovence v zamejstvu in v tujini.

Objavil je  številne spremne besede k prevodom del pisateljev 20. stoletja in se posvečal sprejemanju angloameriške književnosti v slovenskem kulturnem prostoru. Njegova bibliografija šteje več kot 300 enot.

Družini in vsem žalujočim izrekamo iskreno sožalje.

jurak bogatajDesno Mirko Jurak ob predaji predsedstva Janezu Bogataju.

jurakNekdanji predsedniki SIM, z leve: Drago Seliger, Mitja Vošnjak,  Mirko Jurak in Janez Bogataj.