Sprejem Zarje v Narodni univerzitetni knjižnici

datum: 26.09.2014

Slovenska ženska zveza iz ZDA že od leta 1929 izdaja časopis Zarja – The Dawn, ki letos praznuje 85 let izhajanja. Članice Zveze obiščejo Slovenijo vsako drugo leto, kjer si v dveh tednih po precej pestrem urniku ogledajo različne turistične kraje Slovenije. Letošnja obletnica Zarje je spodbudila Narodno-univerzitetno knjižnico NUK, da so članicam Zveze in predstavnikom društev in ustanov, ki se ukvarjamo s Slovenci po svetu, v knjižnici priredili sprejem in pogostitev.

Sprejem je potekal v četrtek, 25. septembra ob 18. uri v kavarni NUK-a. Skupini 50 žensk iz različnih mest ZDA je pozdravne besede namenila gostiteljica sprejema direktorica NUK-a Martina Rozman Salobir. V imenu  ministra Gorazda Žmavca  in Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu je  slovenske gostje iz ZDA pozdravil dr. Zvone Žigon.  Iskreno je čestital vsem, ki se z izhajanjem časopisa ukvarjajo in dodal, da je Zarja lahko ponosna na dolgoletno tradicijo izhajanja slovenskega časopisa v ZDA, saj ta spade med ene izmed najstarejših po svetu.  Srečanje  je bilo še toliko bolj prisrčno, saj  je bil  dr. Žigon  konzul v Clevelandu in  kar nekaj članic Zveze tudi osebno pozna.

Po pogostitvi, je sledila predstavitev knjižnice ob zaključku pa tudi predstavitev delovanja Zarje.

Slovenska izseljenska matica hrani arhivske časopise Zarje od leta 1962 – 1973, med njimi tudi knjigo kuharskih receptov  v angleškem jeziku Woman's glory – The Kitchen iz leta  1963.  To ni njihova edina kuharska knjiga izdale so jih še nekaj,  naslednjo pa načrtujejo  izdati v letu 2015.

Časopis Zarja obstaja tudi v spletni izvedbi in sicer na naslovu: http://slovenianunion.org/zarja

ZarjaBonnie Prokup - predsednica Slovenske ženske zveze v ZDA

Zarja Nuk DirektoricaDirektorica  NUK-a Martina Rozman Salobir

Dr. Zvone Žigon Dr. Zvone Žigon iz Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.