Predstavitev slovenskega čebelarstva v Avstraliji

datum: 03.11.2014

Prof. lik. pedagogike, spec. lik. terapije, Rasta Fašmon, ki živi v Mariboru, se je od 7. do 11. julija udeležila svetovnega kongresa InSEA, kjer se je tudi sama strokovno izpopolnjevala in 11. 7. 2014 predavala v sekciji International perspektive. Odziv na predstavitev slovenske kulturne dediščine, poslikave na čebelnjake in tradicijo slovenskega čebelarstva je bil več kot odličen. Na kongresu je predstavila sodobno čebelarjenje, apiterapijo in čebelarski turizem.

Predstavila je tudi druge likovne projeke, ki jih izvaja v Sloveniji na temo panjskih končnic in mednarodno kolonijo Lijalent, ki poteka v Mariboru že šestnajst let.  Sodelujoče je povabila  na mednarodni natečaj, ki ga organizira na temo čebelarske likovne kulturne dediščine Slovenije.V času bivanja v Avstraliji je obiskala tudi tam živeče  Slovence, navezala z njimi stike, jim predstavila panjske končnice ter opravila intervju za radio SBS.  V petek, 25. 7. 2014 je bil intervju predvajan, posnetek se lahko posluša na http://www.sbs.com.au/radio/ http://www.sbs.com.au/yourlanguage/slovenian/. Naslov prispevka: Rasta Fašmon o čebelarstvu na slovenskem in o svojem prvem obisku v Avstraliji.

Predstavitev je bila odlično sprejeta zaradi privlačnih 83 fotografij, zadetek v polno pa je bila degustacija slovenskega medu, s katero je Fašmonova  zaključila svojo predstavitev Slovenije, Maribora in slovenske čebelarske kulturne dediščine.

Na obisku pri rojaku Vinku Rizmalu, ki v Avstraliji goji  potomko najstarejše trte na svetu - Modro kavčino iz Maribora,  je pomagala presaditi trte na novo lokacijo pred Kultural centre Birranja - vsebinsko pestra ustanova in arhitekturno domiselna zgradba.

SIM je Rasti Fašmon prispevala pri zbiranju  sredstev za potovanje  in predavanje v  Avstraliji. Kot smo pričakovali  je imela njena prisotnost na konferenci  širši družbeni pomen, saj  je navezala stike v Avstraliji,  pridobila veliko novih  znanj za podajanje naprej in dobila  ideje za nadaljnje (mednarodne) likovne projekte v Mariboru. Njen obisk slovenskih rojakov, pa  je le tem  pričaral košček domovine.

Iskrene čestitke in uspešno delo še naprej!

Na spletni strani  www.insea2014.com je objavljen prispevek v rubriki  "ORAL PRESENTATION" str. 117, 118. V programu na isti strani je prav tako navedena prezentacija.