Franju Mihevcu v slovo

datum: 13.02.2015

Razžalostila nas je vest, da se je od nas poslovil Franjo Mihevc, soustanovitelj Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada.

Prijateljstvo  med SIM in  gospodom Mihevcem se je začelo v letu 1993, ko je prišel na SIM s pobudo in željo po podpori, da se v Novem Sadu ustanovi društvo Slovencev. V tistem času je v Novem Sadu živelo čez 500 Slovencev, kar je velika številka.   SIM je za začetek na Ministrstvu za notranje zadeve dosegla, da so Slovenci iz ZR Jugoslavije potovali v Slovenijo z vabilom SIM – garantno pismo svojcev ni bilo več potrebno.Tukaj pa se je zgodba o sodelovanju s SIM in prispevku Franja Mihevca pri ustanovitvi prvega Slovenskega društva v Srbiji -  Društva Slovencev Kredarica, šele začela.

Skupaj s pokojnim Albertom Kužnerjem in Francem Cevcem je v Novem Sadu zbiral Slovence in jih povabil v društvo. Z ženo Ano, sta društvu namenila svoj prosti čas in živela za razvoj in napredovanje društva, tako na kulturnem področju kot na povečevanju števila članov, gospod Mihevc, pa je bil dolga leta član nadzornega odbora.

S pomočjo društva Kredarica so nastala društva v Sava v Beogradu, Planika v Zrenjaninu in praktično vsa ostala društva na tleh Republike Srbije. Kredarica danes slovi kot eno izmed najbolj aktivnih slovenskih društev v regiji in šteje čez 1000 članov.

Gospod Mihevc in njegova soproga  Ana sta se ob obisku Slovenije vselej oglasila tudi na SIM, skupaj s predstavniki društva sta se udeleževala prireditev SIM, najraje Srečanja v moji deželi. Franjo Mihevc si je ves čas prizadeval za ugled in položaj društva Kredarica tako v Srbiji kot v Sloveniji. Pogovori z njim so se začeli in končali z društvom Kredarica. Bil je iskren toda dobrohoten človek. Morebitna kritika društvu, članom ali domovini, je stala na trdnih tleh. Z željo po izboljšanju dejavnosti in položaja Slovencev v Novem Sadu.

Gospod Mihevc je imel svoj sadovnjak na Fruški gori, o katerem je govoril z ljubeznijo, tam je rad preživljal svoj čas. S predsednikom SIM sta se nemalokrat pogovorila o filateliji, Franjo Mihevc je bil namreč navdušen filatelist in z veseljem je prinesel ali izmenjal kakšno znamko.

Društvo Slovencev Kredarica je izgubila spoštovanega  člana, Slovenci v Novem Sadu soustanovitelja društva, domoljuba in zagovornika slovenstva, Slovenija in SIM pa odličnega rojaka in dobrega prijatelja.

Soprogi Ani in hčerki Maji izrekamo iskreno sožalje.

Naj počiva v miru.

Združenje Slovenska izseljenska matica.