Obisk Avstralije

datum: 12.05.2015

Marca letos se je član izvršnega odbora SIM in nekdanji glavni tajnik Janez Rogelj odpravil na zasebno potovanje v Avstralijo. Prepotoval je Victorio, New South Wales in obiskal Canberro. V tem času se je srečal tudi z nekaterimi tam živečemi Slovenci in obiskal slovenska društva, pri katerih je bil davnega leta 1993. Petru Mandelju, Ivanu Rudolfu in Petru Kropetu je izročil priznanja Združenja Slovenska izseljenska matica.

Eno  izmed glavnih področij njegovega obiska   je bilo seznanjenje z izseljenskimi pomniki v Avstraliji. Kot  izrazito priseljenska država je kmalu dojela pomen in bistvo takih pomnikov. Tako si je ogledal  Izseljenski muzej v Melbournu, sprejemni center v Bonegilli, Snow mountains Story in Center  Gypsy land. Za Slovence sta še posebej pomembna; sprejemni center v Bonegili, ki ga poznajo vsi starejši priseljenci iz Slovenije in muzej o človeški ustvarjalnosti in povezanosti v Snow mountains v Comi.

Objavljamo povzetek poročila;

Peter Mandelj je predsednik  Zveze Slovenskih društev v Victoriji Melbournu in   član Sveta vlade za Slovence po svetu, ki se vsako leto udeleži seje   in je vseskozi na tekočem z dogajanjem v Sloveniji.  Je edini Slovenec kateremu je angleška kraljica leta 2008  podelila priznanje za delo in dosežke pri povezovanju Slovencev v Avstraliji. Priznanje IO SIM je sprejel vidno ganjen. V Melbournu, kot tudi v ostalih mestih po Avstraliji, se število, predvsem pa aktivnost Slovencev zmanjšuje.  Nekoč aktivna društva se zapirajo; zame je bilo žalostno, ko sem primerjal položaj in število Slovencev , danes in leta 1993.

Slovensko društvo  Planica v Wolllongongu je sicer majhna skupnost, toda še vedno zelo aktivna. Je edina slovensko skupnost, ki ima v svoji lasti cerkev. Pred nekaj  leti so za relativno majhen denar na lokaciji povsem blizu društva od angleške cerkve dobili lepo dvorano, ki jo uporabljajo, ne samo za verske obrede, temveč tudi za ostale (koncerte pevskih zborv ) Gonilna sila društva sta zakonca Rudofl. Ivan je dolgoletni predsednik, ki je prejel priznanja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, kot tudi SIM. Marinka  mu ves čas  stoji ob strani. Pri tem je seveda preveč tiha, da bi v Sloveniji slišali oziroma videli njena dela. Letos bosta zakonca Rudolf ponovno obiskala Slovenijo.

Na poti iz Melbourna proti Sydneyu sta  še pred nekaj leti obstojala dvoje slovenskih društev, v Albury in Woodongi. Sedaj ne delujeta več. Je pa tam aktivna Stephi Jakovec, nekajkratna udeleženka slikarskih kolonij SIM v Sloveniji. Pred leti je imela v Sloveniji samostojno razstavo. V tukajšnjem okolju je ugledna slikarka in sodna prevajalka. Do nedavnega je vodila v Albouryu popularno slikarsko šolo. Sedaj si je vzela nekaj dopusta. Tudi ona letos poleti prihaja v Slovenijo.

Na domu druge slikarke doma iz Brd Romane Favier Zorzut,  sem srečal nekoč glavno povezovalko Slovencev v Melbournu  Heleno Lebra.  Skupaj s pokojnim možem Ivom Lebrom sta bila dolgoletna poverjenika edicij SIM v Avstraliji.   Cilka Žagar s katero sva se prav tako srečala,  je nedvomno ena izmed najpomembnejših slovenskih literarnih avtoric v Avstraliji. V Sloveniji je že objavila nekaj knjig.

V Slovenijo tudi letos poleti prihajajo številni rojaki iz Avstralije.

Janez Rogelj Član IO SIM

Z g. Rogljem načrtujemo tudi potopisno predavanje o potovanju po Avstraliji,  saj je na svoji poti posnel številne fotografije, ki jih bo opremljene z  prav gotovo zanimivo vsebino,  delil z nami.