Odprta prijava za udeležbo na keramični delavnici SIM

datum: 22.07.2015

Delavnica, v katero ste vabljeni Slovenci iz zamejstva in sveta, bo potekala v lončarski delavnici v Etnografskem muzeju od 17. - 20. 9. 2015. Tako kot pretekla leta bo mentorica kiparka Eva Peterson Lenassi.

Udeleženci pridejo v Ljubljano na svoje stroške. Poskrbljeno bo za hrano in prenočišče.  Nastanjeni bodo v Hotelu Park, ki je v neposredni bližini Etnografskega muzeja.

Glina, ki kot material predstavlja živo mater zemljo, je polna zdravilnih snovi in mineralov, ki v času kuhanja prehajajo tudi v hrano. Jedi, ki jih pripravimo v posodah iz gline, pridobijo poseben, zaznaven okus in so kot take za telo uravnotežene.
Človek z razvojem znanost in tehnologije ni nujno vedno pridobil na kakovosti. Tudi tega smo se začeli tudi zavedati in začeli uporabljati izdelke naravnih materialov in iz gline, ki so jih v kuhinjah uporabljale naše babice. Tako lahko slovensko potico spečemo v potičnici vino pa natočimo v majolko. Na strop obesimo glinen lestenec in na steno ali polico keramične okraske. Udeleženci  si bodo podrobneje ogledali razstavljene predmete v Slovenskem etnografskem muzeju in tudi tam pridobili  vpogled v slovensko etnografsko dediščino ter navdih za ustvarjanje.

Več o preteklih delavnicah si lahko preberete na naši spletni strani v arhivu novic in Projektov SIM. O mentorici in njenem delu  preberite na naslednji povezavi: http://www.rodnagruda.si/tradicija_in_obrt/2015060514162092/

Kako bo potekala delavnica;

Vsebina:

Osnovni namen delavnice je animacija na področju kiparstva oziroma lončarstva, delavnica v glini torej s pogledom na slovensko tradicionalno lončarstvo, značilno slovensko dekoracijo in malo slovensko plastiko kot so jaslične figurice in podobno.

Tečaj vsebuje pet vsebinskih sklopov.

V vsakem sklopu si bomo najprej ogledali vzorčno gradivo na dano temo iz tiskanih virov in v Slovenskem etnografskem muzeju.

Prvi sklop:

Oblikovanje drobne in srednje velike figuralike kot so jaslične figurice z živalcami in hlevčkom. Skupina lahko naredi skupne jaslice ali pa vsakdo svoje. Pouk obsega navodila za oblikovanje gline iz polne mase s poudarkom na proporcih posameznih figuric in kompoziciji.

Drugi sklop:

Osredotočimo se na slovenski ornament. Oblikovanje  glinenih ploščic s pomočjo valjanja in nato krašenje s pomočjo engobe, ki jo nanašamo na glino kot barvo.

Tretji sklop:

Ročna izdelava posode s pomočjo zasilnih kalupov in namiznega vretena. Pri dekoraciji spoznavamo sledeče tehnike: sgrafito, mishima, uporaba šablon in kombinacija različnih tehnik za dekoracijo keramike.

Četrti sklop:

Vrtenje na lončarskem vretenu : začetne vaje s ciljem narediti skodelo za kislo mleko po zgledu tipičnih slovenskih latvic za mleko. Vaja obsega gnetenje gline, centriranje na lončarskem vretenu, oblikovanje posode na vretenu in krašenje z značilno dekoracijo s pomočjo vretena.

Peti sklop:

Glaziranje narejene keramike: Žgano keramiko pološčimo z glazuro in jo ponovno žgemo. Vaja obsega različne vrste glaziranja in pravilno nalaganje lončarske peči. S tem je lončarski proces zaokrožen.

Vsi sklopi skupaj omogočajo širok uvid v svet keramičnih možnosti in hkrati vpogled v slovensko etnološko tradicijo, hkrati pa omogočajo prosto pot domišljiji in po želji tudi skupinsko delo.

Našteta vsebina je primerna za vsako starost in ročne sposobnosti, za začetnike in za tiste, ki morda že kaj znajo.

-Število udeležencev:  4-6 oseb

-Lokacija: Lončarski atelje, Slovenski Etnografski muzej, Metelkova 2, Ljubljana 1000

-Mentor: akad. kiparka in oblikovalka keramike Eva Peterson Lenassi

-Materiali in orodje: glina različnih barv in tekstur, engobe raznih barv, prozorna glazura, uporaba ročnega orodja in lončarskih vreten ter lončarskih peči za žganje keramike. Dela bodo strokovno sušena in žgana v lončarski peči na isti lokaciji.