Rodna gruda - avgust 2015

datum: 06.08.2015

V avgustovski Rodni grudi vam predstavljamo največjega slovenskega pisatelja v tujini – Louisa Adamiča. Napisal je dvajset knjig, a vse niso prevedene v slovenski jezik. Mogoče niso prav lahko poletno branje, vendar vam srčno priporočamo, da ga začnete brati. V času ponovnih političnih in ekonomskih migracij boste bolje razumeli, kaj pomeni biti priseljenec v tuji deželi, razkril pa vam bo tudi ameriški način razmišljanja, ki danes diktira razvoj svetovnih dogodkov.
V rubriki Mladi, vam predstavljamo Krisa Jamesa Udovcha, glasbenika in frontmana uspešne kalifornijske skupine Kevin Never Talks. V pogovoru razkrije, kako ponosen je na svoje slovenske korenine, pozna celo slovenske otroške pravljice!

Tokrat vam v rubriki Zgodilo se je predstavljamo dvojec iz zamejstva. Tibor Horvat in Joel Gerber oba zgodovinarja, sta ugotovila, da je o Slovencih v Porabju  v angleškem in nemškem jeziku zelo malo napisanega. Tako sta si vzela čas in raziskovala obmejne  vasi in postavila spletno stran, s katero si lahko  pomagajo potomci Slovencev iz sedmih vasi Porabja,  ki so odšli v svet in iščejo svoje korenine, ne razumejo pa slovensko ali madžarsko.
V Knjižnični mreži vam predstavljamo Goriški literarni klub Govorica. Pred kratkim so gostovali v Banja luki in vzpostavili sodelovanje s tamkajšnjimi literarnimi ustvarjalci, tudi slovenskimi, ki delujejo v okviru slovenskega društva Triglav Banja luka.
Predstavljamo Kranjsko slovensko katoliško jednoto, eno najmočnejših slovenskih organizacij v ZDA:Odpeljali smo se v Žičko kartuzijo in pokukali za obzidje samostana in njihove domače zeliščne lekarne.
Odprli smo Radegundo in poiskali primeren sezonski recept ter ga objavili v Slovenski kuhinji.
Za vas  smo preverili tudi kako deluje mobilna aplikacija Slovenia's Top 50 in vas povabili, da nam sporočite vašo  top slovensko destinacijo.
Odprite  avgustovsko številko na naslovu www.rodnagruda.si in  preberite zanimive vsebine! Če nam sporočite vašo ljubo slovensko mesto pod  soncem, pa vas bomo nagradili!