Slovenski okrasek Okrasek za (samo)zavest

datum: 21.12.2015

Nina Nemec avtorica knjig pod imenom Čačka je pobudnica projekta Slovenski okrasek. Iz Slovenije je v tujino poslala novoletne okraske, ki so jih ustvarili otroci. Okraske, ki so jih ustvarjali nemški, avstrijski, srbski, francoski, ameriški … otroci, pa je v torek (15. 12. 2015) obesila v Goriški knjižnici Franceta Bevka. Na ta dan se je zaključil mednarodni projekt »Slovenski okrasek«. Zaključni dogodek je bil okronan tudi ob prepevanju otroškega pevskega zbora iz OŠ Abram iz Italije  in otroškega pevskega zbora Velikani iz Nove Gorice.

slovenski okrasek

Otroci so okrasili praznično drevesce s prvimi prispelimi okraski, ki so jih izdelali otroci z vsega sveta, ker je bil projekt podprt tudi s strani naše državne znamke » I feel Slovenija « je prispelo tudi dosti okraskov iz naravnih materialov kot je na primer papir, les, posušeni cvetovi, …

slovenski okrasek

»Slovenski okrasek« je projekt, ki temelji na meddržavnem povezovanjem in izmenjavi
novoletnih okraskov. Ima posebno sporočilno vrednost, da pri sodelujočih otrocih izdatno spodbuja domovinsko (samo)zavest, hkrati pa tudi njihovo domišljijo in ustvarjalnost.

slovenski okrasek

Letos se je projektu pridružilo 14 držav in med temi  je bilo  iz nekaterih držav več udeležencev, kar pove, da obstaja močna vez, ki je prav, da jo vzdržujemo in ohranjamo.

Slovenski okraski bojo krasili Veleposlaništvo na Danskem in v Belgiji. Podoben dogodek se je zgodil ali pa se šele bo tudi v Srbiji, Italiji, Nemčiji, Avstriji in v Švici. V Združenih državah Amerike jih bojo lahko občudovali tudi obiskovalci v največji knjižnici na državni univerzi University of Washington. V Londonu in v Parizu so jih razstavili  na novoletnem praznovanju in prav tako se je njihovo potovanje končalo tudi prav pri nas v Sloveniji.

Za konec bi se rada zahvalila tako jaz kot tudi ostale sodelujoče države vsem sodelujočim posameznikom, šolam, vrtcem in ustanovam, ki so pomagali in razveselili toliko src. Ob tej priložnosti vam želim še Srečno in zdravo v prihajajočem letu.