Obisk naših rojakov iz Argentine

datum: 07.09.2016

Konec avgusta sta iz mesta Parana iz Argentine pripotovala v Slovenijo, Ljubljano gospod Eugenio Anibal Princich, ki ima slovenske korenine in njegova soproga, gospa Teresita Morales Princich, ki je predsednica Slovenskega društva Triglav iz Parana, ki šteje okoli 300 članov.

V prostore Združenja Slovenska izseljenska matica jih je pripeljal gospod Andrej Rot, ki je tudi pomagal urediti bivanje za zakonca Princich v Ljubljani.Ob srečanju s predsednikm Združenja SIM, gospodom Sergijem Pelhanom smo se dogovorili, da jim organiziramo obisk v Goriških brdih od koder so predniki gospoda Princicha. Njegov pradedek, ki je bil rojen leta 1879 v Dolnjem Cerovem, je skupaj s starši, star komaj eno leto odšel v Argentino. Gospod Eugenio pa bi rad izvedel še kaj več o svojih sorodnikih.

Najprej so nas sprejeli  na Osnovni šoli Dobrovo kajti porodila se je tudi ideja, da bi navezali stike z eno izmed osnovnih šol iz Parana ali okolice z osnovno šolo iz Brd. Ravnateljica šole je z veseljem sprejela pobudo za sodelovanje.

Obisk v Brdih smo nadaljevali v občinski stavbi, kjer nas je sprejela direktorica občinske uprave ga. Anita Manfreda, ki je povedala, da ima tudi sorodnike, ki še vedno živijo v Argentini v Buenos Airesu.

V dvorcu Dobrovo je televizijska ekipa RAI za slovensko oddajo posnela prispevek o obisku zakoncev Princich, kjer  sta oba izrazila navdušenje nad Slovenijo z željo, da bi našla še kakšne daljne sorodnike.

Pot smo nato nadaljevali v Dolnje in Gornje Cerovo od koder je svojo pot v Argentino začel pradedek Luigi Prinčič. Priimek Prinčič je v teh krajih zelo pogost in srečali smo se z gospo Prinčič, ki ima majhen lokal na vrhu Gornjega Cerovega z imenom Na lepem razgledu.

Prednikov gospod Eugenio tokrat  ni našel, napotili so ga na Škofijo Koper, kjer hranijo stare matične knjige in upamo, da nam bo v kratkem uspelo pridobiti več podatkov o ostalih družinskih članih. Sta pa zakonca Princich spoznala prelepe kraje od koder izhaja njihova družina.