Poletna šola – Slovenščina malo drugače

datum: 01.08.2017

Med 23. in 29. julijem 2017 je potekala poletna šolo z naslovom – Slovenščina malo drugače, ki jo na Slovenski izseljenski matici organiziramo skupaj z Ministrstvom na izobraževanje, znanost in šport, ter zavodom za Šolstvo RS in s finančno podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Letošnja šola je potekala v centru šolskih in obšolskih dejavnosti Gorenje pri Zrečah, v idilični vasici na nadmorski višini 760 m. Zbralo se je 14 učencev iz Anglije, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne Gore. Slovenščino sta poučevali učiteljici Lea Lehner, začetno skupino in Katarina Rebič nadaljevalno, za likovni pouk pa je skrbela učiteljica Natalija Veselič-Martinjak.

Pouk slovenščine je potekal v dopoldanskem času, učenci so bili razdeljeni v dve skupini in pouk je bil prilagojen njihovemu opredznanju, likovni pouk pa po kosilu in večerji. V popoldanskem času pa so imeli udeleženci organizirane aktivnosti , ki so jih izvajali zaposleni v centru Gorenje. Tako so imeli organizirane štafetne igre, streljanje z lokom, plezanje po umetni steni, kolesarjenje po okolici, izlet na Lovrenška jezera in seveda kopanje v termah Zreče, zadnji večer pa tudi plesno zabavo.

005   015   019

Poleg učenja slovenščine je na tej šoli poudarek tudi na likovnem ustvarjanju. V teh dneh intenzivne šole so ustvarili risbe z naslovom To sem jaz, kjer so skozi risbo opisali sebe, slikali so na platna z akrilnimi barvami, s tehniko praskanke pa so prikazali živali, lotili  so se tudi ustvarjanja kipcev iz žice in sicer človeškega telesa v gibanju.  Vse svoje izdelke so predstavili na kratki zaključni prireditvi v soboto, 29. julija, ko so po učence prišli starši. Na prireditvi so tudi recitirali in zapeli.

003   003   025

Ves ta teden pa so naši mladi rojaki preživeli skupaj tudi z mladimi iz Slovenije, ki so v tem času preživljali aktivne počitnice in v sproščenem druženju še bolj izpopolnjevali svoje znanje slovenščine.

004   045   002

V soboto smo se poslovili z željo, da se prihodnje leto spet srečamo!

041   021   025