Stara trta Melbourne

datum: 09.11.2009

poslovnež, ki od svojega 25 leta živi in dela v Avstraliji.
Ves čas svojega bivanja v Avstraliji sta se z ženo aktivno ukvarjala s turistično, kulturno in gospodarsko promocijo Slovenije v Avstraliji in obratno. Podatke o Slovensko avstralski agenciji za poslovno in kulturno sodelovanje, ki jo vodi Vinko Rizmal najdete na spletni strani: http://www.findaustralia.com.au/slovenianbusiness/. Zelo pomemben del njunega kulturnega delovanja

V sredo 4. Novembra nas je obiskal Vinko Rizmal, uspešen slovenski poslovnež, ki od svojega 25 leta živi in dela v Avstraliji.
Ves čas svojega bivanja v Avstraliji sta se z ženo aktivno ukvarjala s turistično, kulturno in gospodarsko promocijo Slovenije v Avstraliji in obratno. Podatke o Slovensko avstralski agenciji za poslovno in kulturno sodelovanje, ki jo vodi Vinko Rizmal najdete na spletni strani: Find Australia. Zelo pomemben del njunega kulturnega delovanja je projekt » Stara Trta«.
Leta 2001 je gospod Rizmal prejel od mesta Maribor mladiko 400 let stare vinske trte Modre Kavčine. Mladika MB
Najstarejše vinska trta na svetu je z vsemi pripadajočo častjo ob zasaditvi v Melbournu dobila svoj prostor leta 2001.
Ker je povpraševanje po mladiki trte v Avstraliji veliko, je gospod Rizmal pred dnevi od župana Maribora Franca Kanglerja prejel pooblastilo z odgovornostjo, da odloča ali prosilec izpolnjuje vse pogoje za gojitev te dragocene trte. Kot organizator vseh aktivnosti, ki se dogajajo okoli Stare trte v Avstraliji, Vinko Rizmal čuti do domače vinske trte na Avstralski tleh izjemno odgovornost.
V prihodnosti načrtuje povečanje prepoznavnosti stare trte v Melbournu in Avstraliji. K sodelovanju želi pritegniti strokovnjake iz vinogradništva v Avstraliji in Sloveniji in tako ustvariti strokoven most. Predlaga sodelovanje na ravni lokalne skupnosti Maribor- Melbourne saj mora ambicijo gojenja najstarejše trte na svetu pokazati tudi mesto, ki jo je sprejelo. Vsako leto Vinko Rizmal organizira slovesno trgatev »Stare trte« slovesnosti pa z glasbo spremlja tudi slovenski narodnozabavni ansambel.
Rastlina, kot človek, požene globoke korenine tam, kjer so pogoji zanj primerni. Tisto, kar prinese s sabo je karakter. Gospod Rizmal želi, da se karakter več kot 400 let stare, vztrajne in mogočne slovenske trte s spoštljivostjo in uspehom goji na Avstralskih tleh.
Slovenska izseljenska matica je gospodu Rizmalu ponudila vso podporo pri nadaljevanju projekta Stara trta v Melbournu.
Več o Stari trti v Avstraliji si lahko preberete na Oldvine.