Likovna kolonija Slovencev v Turnju

datum: 28.05.2010

SLIKOVITE PANORAME IN BUJNO CVETJE TURNJA

Udeleženci Od 17. do 21. maja je v Turnju pri Biogradu na moru potekala že tretja likovna kolonija, ki jo organizira Slovensko kulturno društvo "Lipa" Zadar. Na njej so sodelovali amaterski slikarji in slikarke iz slovenskih kulturnih društev iz Zagreba, Splita, Reke, Dubrovnika in Zadra, povabljene pa so bile tudi tri ustvarjalke iz Slovenije.

Gostitelja in organizatorja likovne kolonije sta bila gospa Ruža Arzenšek in gospod Jože Arzenšek, voditelj likovne sekcije pri društvu Lipa, ki sta ponudila udoben in prijeten prostor za delo, bivanje in druženje.
Petdnevno slikarsko ustvarjanje se je zaključilo z otvoritvijo razstave v prostorih Kulturno umetniškega društva "Maslina" v Turnju, kjer so ustvarjalci postavili na ogled kar dvaindvajset del. Otvoritveno slovesnost sta popestrila nastopa KUD "Maslina" iz Turnja in Folklorne skupine "Gozdar" iz Črne na Koroškem.

Raznolike avtorske pristope na razstavi povezuje enotna vsebinska rdeča nit – vse ustvarjalke in oba ustvarjalca je namreč močno navdihnil utrip obmorskega mesteca, ki je v tem predturističnem času omogočal prvinsko doživetje kraja. Na razstavi zato prevladujejo zlasti pokrajinske slike, nekaj pa je tudi cvetličnih tihožitij. Delovni prostor za udeležence likovne kolonije na vrtu in terasi Arzenškov je bil namreč v tem majskem času bujno cvetoč in dišeč. Zato ne preseneča, da so nekatere slikarke dehtenje tega cvetja znale lepo preliti na svoja slikarska platna.

Jože Arzenšek
Jože Arzenšek ustvarja že dolgo vrsto let, vseskozi pa ostaja zvest tudi motivu oljke, ki je v Dalmaciji podoben simbol, kakršen je v Sloveniji viharnik. Oljka namreč s svojimi ostrimi in trdimi listi ter večstoletno rastjo simbolizira moč preživetja. Seveda pa zna Arzenšek z barvitimi vedutami Turnja pokazati tudi veselejšo podobo mestnega utripa.

MarijaZ nenaravnimi, močnimi barvami Marija Balen poudari bujnost, razkošnost in prestiž naslikanih cvetličnih tihožitij. Prav tako živahne in nenaravno pretirane barve ribiške idile v sončnem zahodu delujejo pravljično. Na ta način obarvani vsakdanji prizori dobijo novo podobo, ki je mistična in veličastna.

NadaNado Pijo Bajlo so očarale s pisanimi barvami poslikane fasade, polkna in vrata v starem mestnem jedru. Naslikala pa je tudi pogled na skrivnostne zalivčke in kanale med miniaturnimi otočki ob turnjski obali, ki so kot nalašč za razburljivo pomorsko raziskovanje.

AdicaNa marinah in vedutah Adice Dobrić Jelača prevladujejo hladni odtenki modre in zelene barve, kar daje slikam melanholično razpoloženjsko noto. To vzdušje avtorica dopolni z izbranimi motivi, ki s poudarjeno perspektivo prikazujejo zasanjano zazrtost v daljave.

DraganDelo Dragana Karla Došna se po tehniki razlikuje od ostalih slik na razstavi. Gre za fototisk na platno in kolaž. Obe razstavljeni deli vsebujeta tako simbolistične elemente kot elemente nadrealnega. To jima daje pridih magičnega, hkrati pa vzbuja nedorečene občutke otožnega hrepenenja.

BožaBožo Jambrek odlikuje odločna in sproščena poteza, s katero dobro predstavi značilno atmosfero upodobljenega kraja. Figuri v polju cvetoče sivke pred morsko krajino nas spominjata na tradicijo francoskih začetnikov modernega slikarstva. Z enako potezo avtorica naslika tudi stoletno deblo stare oljke z mogočno krošnjo, ki jo lahko interpretiramo kot simbol trdnosti, gotovosti in večnosti.

veraS širokimi in hitrimi potezami v impresionističnem slogu naslika pokrajino in cvetje tudi Vera Lukšič. Megličava trepetavost, ki se kakor koprena preliva čez njena slikarska platna, lahko prikazuje poletno soparo ali pripoveduje o že oddaljenih spominih na kraje, ki jih je obiskala.

ZrinkaZrinka Majica na prvi pogled slika običajne morske motive, vendar lahko v njenih slikah najdemo skrite prispodobe, ki nam pripovedujejo: tako kot mogočna oljka bdi nad samotno cerkvico na robu zaliva, tako tudi sloka luč na robu pomola obljublja varno plovbo krhki jadrnici.

stanka

Stanka Novković nas povabi skozi vhodni obok mestnega obzidja na sprehod po ozki uličici starega Turnja. Vabljivo pa je naslikano tudi morje in otoki v daljavi, do katerih slikarka naš pogled popelje preko številnih pomolčkov, značilnih za panoramo turnjske obale.

ivanaLikovne kolonije v Turnju se je udeležila tudi Ivana Parovel, ki je s fotoaparatom vseskozi dokumentirala delovne in sproščene trenutke likovne kolonije, ob tem pa se je posvečala tudi umetiški fotografiji.
Likovna kolonija "Svibanj 2010" je potekala v okviru prireditev v sklopu Mednarodnega dneva kulturne raznolikosti.

Duh sodelovanja in medkulturnega povezovanja s svojo raznovrstnostjo odraža tudi skupinska razstava. Ker bo razstava na ogled še v času poletne sezone, pa bo prav gotovo kulturno oplemenitila tudi turistično ponudbo Turnja.

Tekst in fotografije: Monika Ivančič Fajfar, samostojna kustosinja in likovna kritičarka