Obisk na dnevih slovenske kulture v Pulju

datum: 25.10.2010

kategorija: Novice društev - zamejci

hndjhfvn

Pretekli teden so se v Pulju odvijali Dnevi slovenske kulture, v organizaciji Slovenskega društva Istra.

Slovenka, film režiserja Damjana Kozoleta, je v torek, 19. 10. 2010 začel program. Nastajal je v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji, zgodba, kot igralska zasedba, pa je bila deležna odličnih recenzij, na festivalih po svetu.
Naslednjega dne je sledila razstava slovenskih del iz brionske zbirke.
V četrtek, je potekala okrogla miza na temo »Ohranjanje materinega jezika v tujem okolju« z dr. psihologije Livijo Knaflič, dr. Vesno Mikolič, dekanjo FHŠ Univerze v Kopru, sekretarjem Urada vlade SR za Slovence v zamejstvu in po svetu g. Rudijem Merljakom in pisateljem ter, publicistom, urednikom g. Milanom Rakovcem. Predstavili so tudi Mohorjevo družbo, najstarejšo slovensko založbo.

V petek, 22. 10. 2010, je bil organiziran nastop Citrarskega kvarteta, ki ga sestavljajo Peter Napret, Irena Zdolše, Tomaž Plahutnik in Anita Veršec, vsi profesorji glasbe in učitelji igranja na citre.
Obiskovalce je pozdravil namestnik Slovenskega Veleposlanika v Zagrebu, župan mesta Pula in predstavnica Slovenske izseljenske matice.
Dogodka sta se udeležila tudi sekretar Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak in župan mesta Skopje.
Govorniki so pozdravili prizadevnost slovenskega društva Istra iz Pulja pri ustvarjanju programa. Slovenski dnevi in številčni obisk prireditve, pa so po besedah župana Pulja dokaz o sožitju različnih kultur v istrskem prostoru.
Koncert Citrarskega kvarteta je z nastopom najavil pevski zbor Encijan, ki je ustanovljen v okviru društva, in letos praznuje pet let delovanja. Članicam, ki so v zboru od vsega začetka je Javni sklad za kulturne dejavnosti podelil Gallusovo priznanje
encijan pred citramiS skladbami, prirejenimi za citre, je kvartet predstavil različne glasbene sloge od srednjega veka do modernega jazza, slovenskih zimzelenih in ob zaključku navdušili z venčkom dalmatinskih.

kvartet citre IStraPo koncertu je sledila večerja za člane in prijatelje društva Istra, ob spremljavi ansambla Coda express iz Slovenije.

codaekspresDneve Slovenske kulture je v soboto 23. 10. zaključil nastop SNG Maribor, z baletom Radio & Juliet. Predstava je navdušila občinstvo po vsem svetu in prav gotovo tudi Puljčane ni pustila ravnodušne.