Vse najboljše Pavla Gruden

datum: 10.02.2011

xcsg

Kmalu bo svoj rojstni dan praznovala Pavla Gruden, rojena 14. 2. 1921, na Valentinovo. O Pavli lahko zagotovo rečemo, da ljubi slovensko besedo v poeziji in prozi.
Rojena je bila v Ljubljani, vendar se je zaradi težkih povojnih razmer preselila v Avstralijo in dokončno v Sydney.
Vseskozi je bila prisotna v tamkajšnji slovenski skupnosti, kjer je v društvenem časopisu Misli objavljala svoje prve literarne prispevke, kasneje pa tudi v časopisu Avstralski Slovenec.
Bila je ena izmed ustanoviteljic SALUKA (Slovensko Avstralskega literarno umetniškega krožka), ki je v svoje vrste pritegnil večino slovenskih ustvarjalcev v Avstraliji. Skozi krožek so se slovenski knjižni ustvarjalci povezali tudi s književniki v domovini in tako spodbudili zanimanje za sodobno slovensko književnost.

Slovenska izseljenska matica je leta 1994 izdala zbirko haikujev Pavle Gruden z naslovom Snubljenje duha.

Pavli Gruden ob njenem devetdesetem rojstnem dnevu pošiljamo lepe pozdrave v Sydney, ji želimo vse najboljše in veliko zdravja.