16. posvet Slovencev v Nemčiji

datum: 29.03.2011

wdev

V okviru Slovenskega kulturnega športnega društva Maribor, se je v kraju Baasem, blizu Blankenhaima, od 25. do 27. marca 2011, odvijal 16. posvet slovenskih društev, katoliških misij, učiteljev, socialnih delavcev in članov folklornih skupin ter pevskih zborov v Nemčiji. Pokrovitelj in financer posveta je bil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Posvet je bil razdeljen na tri dele. V prvem so Vasja Samec, Ivan Florjanc, Irena Frištravec Polak , Tone Partljič in Matej Banovšek vodili pet delavnic, na katerih so sodelovali člani slovenskih društev v Nemčiji. Člani so, glede na razpoložljivi čas, pripravili zavidljivo dober program. Veliko zaslug za to imajo seveda mentorji, predvsem Tone Partljič, ki je na osnovi dolgoletnih izkušenj pri delu s Slovenci po svetu in kot bivši učitelj, pripravil na koncu posveta odličen kviz.
Sodelovanje Slovencev v njem in prizadevanje, da ne rečemo celo borba za vsako točko, je pokazala, da so lahko prav tovrstni kvizi s tipičnimi vprašanji iz slovenske kulture in geografije, zelo pomemben faktor, ki povezuje Slovence po svetu.

V drugem delu so predstavniki države (Miro Petek, predsednik Komisije za odnose med Slovenci v zamejstvu in po svetu v Državnem zboru, Dr. Boris Jesih iz Urada za Slovence v zamejstvu po svetu, Matjaž Marko in Saša Bürgemeister iz Veleposlaništva RS V Berlinu, Andreja Horvat iz generalnega konzulata RS v Münchnu in Matjaž Pen konzul v Düsseldorfu), Slovenije prisotne seznanili z novostmi v delovanju Slovenije na področjih, katere Slovence v Nemčiji posebej zanimajo.

Organizirane so bile tudi tri zelo dobre obiskane okrogle mize.
Breda Mulec iz Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu s temo Sodelovanje in podpora mladih Slovencev po svetu, Melita Stainer in Dragica Motik iz Ministrstva za šolstvo in šport in Zavoda za Šolstvo s temo Možnosti učenja in ohranjanja slovenščine med Slovenci po svetu v 21. stoletju, ter Janez Rogelj glavni tajnik SIM Življenje in delo Slovencev v Nemčiji.
Sedaj že 16. tradicionalni posvet Slovencev v Nemčiji je pokazal, da je potrebno s tovrstnim posvetom nadaljevati. Gre za ohranitev sodelovanja med društvi v Nemčiji s Slovenijo, pa tudi za neposredno odpiranja novih delovnih področij.
Zapisal, Janez Rogelj
basenbasen predavanjepredavanje basen