Mednarodni dan kulturne različnosti v Zadru

datum: 17.06.2011

dvdsb

Upognjenci z mandeljni na Mednarodnem dnevu kulturne različnosti

Mednarodni dan kulturne različnosti je že tradicionalni razlog, da se pripadniki narodnih manjšin v Zadru predstavijo s svojimi značilnostmi, pesmijo, plesi, narodnimi nošnjami, tradicionalnimi jedmi itd.

V soboto 7. maja, so se v dvorišču DHM- a zbrali pripadniki sedmih narodnih manjšin- albanske, madžarske, italijanske, slovenske, srbske, makedonske in bošnjaške. Množici zadovoljnih obiskovalcev so predstavili zanimiv kulturno zabavni program.
To je že šesto leto, da se ta manifestacija, ki jo organizira Delovna skupina Koordinacije narodnih manjšin Zadrske županije, odvija v Zadru.
Pred šestimi leti nas je zbrala OVSE, odziv pa je še vedno izvrsten. Prireditev je časovno zamaknjena, zaradi vključitve v program Županijskih dni, sicer se Mednarodni dan kulturne različnosti praznuje 21. maja. Vsaka manjšina se predstavlja z svojimi tradicionalnimi gastronomskimi specialitetami, narodnimi nošnjami, plesi in pesmimi.
»Slovenci se letos predstavljajo z dragimi gosti, ki so prispeli iz Dragatuša«, je povedala Darja Jusup.
dragatuš FS

Razen članov društva „Lipa“ je bil nastop folklorne skupine vsekakor najbolj atraktiven del slovenskega programa. Z „reproduciranjem bogate kulturne dediščine, domače belokranjske narodne glasbe in običajev, Folklorna skupina Dragatuš, deluje že 54 let. Za kulinarično ponudbo slovenskih dobrot so poskrbele članice „Lipe“. Na stojnici je bila vrsta potic, od orehove, pehtranove, rožičeve, vseh vrst štraub, domače štajerske in gorenjske zaseke, narezkov domačih klobas, šunke, sira, pa tudi Metliška črnine, ki so jo nastopajoči pohvalili. Dobrote so začinili še z vinom iz Poljic, Briševa in Privlake.
Letos smo promovirali nove »janeževe upognjence«. Namesto z janežem so posuti z mandeljni – upognjenci na Dalmatinski način. Avtorica upognjencev Tanja Bajlo je dejala, da se dobijo, ko se Slovenka poroči z Dalmatincem.
Po pozdravnem nagovoru Veselka Čakića, predsednika Koordinacije narodnih manjšin Zadrske županije in člana Sveta narodnih manjšin pri Saboru Hrvaške, in dobrodošlici obiskovalcem in nastopajočim, je manifestacijo odprl Dražen Grgurević, dogradonačelnik Mesta Zadra z besedami: »Za razvoj Zadrske županije so zelo zaslužne tudi narodne manjšine. Njihovi pripadniki s svojim delovanjem doprinesejo k različnosti. Zadrska županija je prepoznala njihovo delo.«

Povedal je tudi, da simbolični mostovi, ki spajajo različnosti, bogatijo raznovrstnost.
Sledil je bogat kulturni program in zadovoljstvo obiskovalcev, ki so z interesom spremljali raznovrstne programe narodnih manjšin.

Darja Jusup