Cirilu Stoparju v slovo

datum: 25.02.2013

V 59. letu starosti, nas je po težki bolezni zapustil predsednik Slovenske zveze na Švedskem Ciril Stopar.

Švedsko je prvič obiskal leta  1975, ko je šel na obisk k bratu.  Tam pa je spoznal  Silvano in se kasneje na Švedsko preselil za stalno.

Stopar je za Slovensko društvo v Olofstromu in Slovensko zvezo na Švedskem delal dobrih petnajst let. Prizadeven kot je bil, je skrbel, da so Slovenci ostali v društvih, to pa je mogoče le, če delaš s predanostjo in ljubeznijo in bogatim letnim programom,  kar je Stopar vsekakor počel. Nemalokrat je poklical na SIM  in nam z žarom in ljubeznijo do društvenega dela govoril tudi o življenju in delu na Švedskem, na splošno. Da bi bil na tekočem o dogajanju v Sloveniji je spremljal številne medije, le tako si je lahko ustvaril lastno mnenje.

Eno izmed zadnjih pobud, ki jih je poslal Stopar v Slovenijo, je bila želja, da na Švedskem ostane Slovensko veleposlaništvo. Žal se njegova   želja, ki smo jo podprli tudi na SIM,  ni uresničila.

Ciril Stopar je bil izredno topel človek, prijazen in prijeten sogovornik. Z ženo Silvano sta veliko naredila za Slovence na Švedskem  in Slovensko kulturno  društvo Olofstrom, kjer je bil tudi urednik Slovenskega glasa, za katerega je v večini sam napisal članke

Iskreno sočustvujemo z žalujočo družino.

Slovenska zveza na Švedskem, Slovensko kulturno društvo Olofstrom in Slovenci  na sploh,  smo izgubili iskrenega in dobrega  človeka, velikega  Slovenca, na Slovenski izseljenski matici tudi dobrega prijatelja.

Naj počiva v miru.