Slovenci v Pulju gostili rojake iz Splita

datum: 12.04.2013

kategorija: Novice društev - zamejci

Slovensko društvo Istra iz Pulja je v soboto 13. 4. 2013, gostila pevski zbor, slikarsko in klekljarsko skupino Slovenskega društva Triglav Split.

Na povabilo Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja, se je Slovensko kulturno društvo Triglav iz Splita predstavilo rojakom v Pulju.  Pevski zbor Slovencev iz Splita je pripravil celovečerni koncert, slikarska skupina društva in klekljarice, pa so se predstavile s skupinsko razstavo likovnih del in klekljane čipke. Prireditev, ki je potekala v galerijskih prostorih društva Istra, je bila tako kot  vedno, odlično obiskana.

Po pozdravnih besedah predsednice društva Klaudije Velimirović je prisotne nagovoril tudi predsednik SKD Triglav Split Cveto Šušmelj, ki je  je navzočim predstavil delovanje društva Triglav. Mešani pevski zbor  je zapel slovenske narodne in dalmatinske pesmi.  Po spodbudi zborovodkinje je  pri petju tako enih kot drugih,  pritegnilo tudi občinstvo.  Delovanju sliarske sekcije je predstavil vodja slikarske skupine društva Ivan Kosmos, ki smo ga  gostili  tudi v slikarskih kolonijah SIM.  Likovna sekcija društva Triglav iz Splita je njihova najstarejša dejavnost, saj deluje od  leta 1992.

Katica Kaštelan vodi klekljarice društva Triglav.  Čipke, ki so jih predstavili v Pulju,  so delo spretnih rok članic društva Triglav. Kaštelanova se v izpopolnjevanju klekljarskega znanja udeležuje različnih delavnic v Sloveniji in drugod. V veliko veselje ji je brskati po različnih arhivih kleklarskega znanja in iskati nove vzorce, ki so lahko pravi izziv in svojevrstna mojstrovina kljekljarstva.

Po zaključku koncerta sta si predsednika društev  izmenjala darila, povezovalka programa in tajnica društva Istra Jasmina Draković, pa je zaključila program z besedami, da se veselijo obiska društva v Splitu, do takrat  pa se bo tudi njihov pevski zbor marljivo pripravljal na predstavitev Slovencem v Splitu.

Pevski zbor Slovenskega  društva iz Splita in Pulja se vsako leto predstavljata  na revijah pevskih zborov in podobnih glasbenih  ter kulturnih  prireditvah.

V Pulju, je druženje med rojaki je trajalo do poznih večernih ur.

Prireditve se je udeležila glavna tajnica Združenja Slovenska izseljenska matica  Vesna Vukšinič Zmaić.