20 let Slovenske skupnosti iz Tuzle in SKD Cankar iz Sarajeva

datum: 23.04.2013

V sredo 17. 4. 2013 in četrtek, 18. 4. 2013, je Slovenska skupnost iz Tuzle in Slovensko kulturno društvo Cankar iz Sarajeva praznovalo 20. obletnico društva.

Dne 17.4.2013 sta se predstavnici SIM Vesna Vukšinič Zmaić in Ženja Pižent Suhadolc, udeležili 20 letnice Slovenske skupnosti v Tuzli. Program se je odvijal v Hotelu Tuzla, v Kristalni dvorani.

Pred slavnostno akademijo so  člani likovne sekcije  odprli slikarsko razstavo, nastopil pa je tudi Ženski pevski  zbor »Slovenčice«, ki so kasneje nastopile tudi na  slavnostni akademiji.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel je prisotne  nagovorila in pozdravila. Prav tako je imel pozdravni nagovor tudi veleposlanik Republike Slovenije v Sarajevu Andrej Grasselli.Glavna tajnica SIM Vesna Vukšinič Zmaić, je predsednici  Slovenske skupnosti v Tuzli podelila priznanje SIM za 20 let dela. Svečana akademija je gostila nastop dekliškega pevskega zbora iz Novega mesta, nastop učencev šole slovenskega jezika iz Tuzle, ter KUD Bosna, ki so nam zaplesali venček slovenskih narodnih plesov.

Po zaključku programa je sledila zakuska in druženje. Akademije se je udeležilo veliko število Slovencev v Tuzli. Slovenci v Tuzli so nas lepo sprejeli in nam pokazali, da smo zmeraj dobrodošli.

Naslednji dan v četrtek, 18. 4. 2013, je 20 let  obnove delovanja obeležilo Slovensko kulturno društvo Cankar iz Sarajeva. Začetki Delavskega kulturnega društva  Cankar segajo v leto 1934, delovalo je do začetka leta 1941 ko je bilo prepovedano, kot večina društev v tistem času. Leta  1945 so ga ponovno obnovili, vse do leta1951,  ko je bilo kot nacionalno društvo znova prepovedano. Med vojno, v najtežjih časih takrat e Jugoslavije,  so Slovenci v Sarajevo društvo obnovili in preimenovali  v Slovensko kulturno društvo Cankar. Prva značilna prireditev društva so bil Cankarjevi dnevi, ki so postali tradicionalni kulturni dogodek. Danes društvo šteje 270 članov. S priložnostnimi kulturno umetniškimi programi,  vsako leto zaznamujejo pomembne slovenske praznike.  V okviru društva deluje dokumentacijski center,  revija Zora Cankarjeva, dopolnilni pouk slovenskega jezika, zbor Camerata Slovenica, knjižnica in čitalnica.

Dvajseto obletnico obnove društva so obeležili s slavnostno akademijo, na kateri so se predstavili pevski zbor društva Camerata Slovenica in otroci dopolnilnega pouka slovenskega jezika. Delovanje društva je predstavila članica upravnega odbora  Dina Maksumić in bivši predsednik Stane Koblar Slavnostne  akademije se je udeležila tudi  ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu  Tina Komel, ki je podelila aktualnemu  predsedniku društva Asimu Kulenoviću,  priznanja za dvajsetletno  delovanje društva Cankar.  Za preteklo delo je priznanje prejel tudi  bivši predsednik društva Stane Koblar.  Društvo Cankar je podelilo zahvale za pomoč pri izvedbi projektov  Slovenski izseljenski matici,  Slovenskemu društvu iz Tuzle in Banja luke, vodji pevskega zbora Cankar in učiteljici Slovenskega jezika Meliti Osmanagić.   Glavna tajnica SIM Vesna Vukšinič Zmaić je društvu Cankar podelila izbor knjig na temo izseljevanja,  ki jih je SIM izdala v preteklih letih in zaželela društvu nadaljnje uspešno delo.

Slavnostna akademija je potekala v prijetnem vzdušju, po končanem uradnem delu, pa so povabljeni poklepetali ob kozarcu vina.

Fotogalerija - Slavnostna akademija ob 20. letnici Slovenske skupnosti v Tuzli

tuzla komeltuzla zbortuzla likovnikituzla otrocituzla kd bosna

Fotogalerija: Svečana akademija ob 20. letnici obnove Slovenskega kulturnega društva Cankar v Sarajevu.

sarajevo komelSarajevo KoblarSarajevo koblar komelsarajevo otroci2 Sarajevo zbor