6. likovna kolonija „Maj 2013. Turanj“- „Morje, kamen, les“

datum: 23.05.2013

Tradicionala, 6. likovna kolonija „maj 2013. Turanj“ z naslovom „Morje, kamen, les“ v organizaciji Slovenskega kulturnega društva „Lipa“ Zadar, se je tudi letos 17. maja, predstavila v hotelu Alba, v apartmanskem naselju Croatia Sv. Filip Jakov, z novo razstavo slik.

Pod vodstvom voditelja likovne sekcije Jožeta Arzenšeka se je zbralo enajst umetnikov iz društev Slovencev Triglav iz Splita, Istra iz Pule, Bazovica iz Rijeke, Slovenski dom iz Zagreba in Lipa iz Zadra, katerim so se pridružili še umetniki iz Zadra, Turnja in SV. Filip Jakova. Likovna kolonija je potekala  pod pokroviteljstvom turistične skupnosti občine  Sv. Filip Jakov, v okviru Mednarodnega dneva kulturne različnosti, katere  pokrovitelji  so Grad Zadar in Zadarska županija v projektu kulturnega amaterizma, s potporo Ureda vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, ter Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Karakteristika likovne kolonije je, da vsak umetnik sam izbere motiv, ki mora biti vezan za dalmatinsko podnebje, s pridihom  mediteranskih značilnosti kot so morje, stara arhitektura in narava.

V nadaljevanju programa so nastopili  KUD Maslina iz Turnja, s svojo mladinsko  folklorno skupino, KUD Privlaka pod vodstvom Ivice Dundovića in Pelegrina Mustaća.

Da se slovenska beseda ne bi pozabila, pa sta s svojimi recitacijami poskrbele članice „Lipe“ Zadar, Andreja Malta Jezeršek, tudi članica društva zadarskih neuveljavljenih piscev „ZaPis“ Zadar in Marija Ivoš, katera se je prvič predstavila s svojo pesmijo, napisano v jeziku svojih prednikov.

turanj kolonijatura2

Rastava ki bo otprta do 30. junija 2013, se je nadaljevala v prijetnem druženju s specijalitetami, ki so jih pripravile spretne roke članic KUD Maslina iz Turnja in „Lipe“  iz Zadra.

Andreja Malta Jezeršek