Slovenska kultura v Istri - živi

datum: 21.10.2013

kategorija: Novice društev - zamejci

Da je tako, so v preteklih dnevih poskrbela tri slovenska društva v Istri - Oljka iz Poreča, Istra - Pulj in Ajda iz Umaga.

Društvom gre čestitka, da so združili skupne moči in poskrbeli za bogat kulturni program na različnih koncih Istre. Slikarska razstava, filmska projekcija, dve gledališki predstavi in nastop pevskih zborov je kar lep organizacijski podvig.

Dnevi slovenske kulture v Istri so se začeli spredstavitvijo monografije in  otvoritvijo slikarske razstave Martina Bizjaka  v  Umagu.  Poseben pečat k slavnosti otvoritve Dnevov slovenske kulture v Istri  je dodala tudi   ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel.

Glavna tajnica SIM Vesna Vukšinič Zmaić se je udeležila zaključka Dnevov slovenske kulture v Istri - nastopa slovenskih pevskih zborov v Poreču.  Pozdravila je zbrano občinstvo v prelepi dvorani  Sabornici, na obali Pereča, ter izrazila pohvale društvom za organizacijo kulturnih dogodkov, ki bogatijo istrski prostor ter zaželela  zborom uspešen nastop.

V soboto  je ponovno navdušil pevski zbor Encijan iz Pulja. Pod vodstvom dirigentke Paole Stermotić so zapeli tri pesmi, najbolj pa je navdušila Avsenikova Golica, katere priredbo Avsenika mlajšega   je zbor mojstrsko interpretiral. Pod vodstvo dirigenta Toma Njegovana je zapel ženski pevski zbor Mendule, slovenskega društva iz Poreča.  Njihova odlično zapeta Terra magica je marsikaterega poslušalca pritegnila, da se jim potihoma pridruži v petju.

Za zaključek so z naborom desetih skladb navdušili člani Mešanega pevskega zbora Postojna, pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlina. Zbor iz Postojne sodi v sam vrh zborovske glasbe na slovenskih tleh, pa tudi širše, saj na mednarodnih tekmovanjih pobirajo nagrade in priznanja.  Tokrat so se z veseljem odzvali na vabilo  pevskemu zboru Encija iz Pulja, saj so ti,   pred tem nastopili za postonjsko publiko.

Istra Pulj Poreč 1Itsra pulj Poreč2Istra Pulj Poreč 3Istra Pulj Poreč