Koledar dogajanj v Slovenskem društvu Istra Pulj

datum: 29.10.2013

kategorija: Novice društev - zamejci

Slovensko društvo v Pulju vabi na prihajajoče novemberske dogodke.

5. novembra ( torek ) ob 18.00 uri v galeriji društva

MARTINOVANJE

SKD Istra Pulj v sodelovanju z udeleženci dopolnilnega pouka slovenščine in učiteljico Dragico Motik, ki poučuje tudi v našem društvu, organiziramo gostovanje slovenskega etnologa dr. Janeza Bogataja. Priznani slovenski strokovnjak nam bo v svojem predavanju predstavil slovenske običaje, povezane z martinovanjem. V predavanju nas bo popeljal v zgodovino običaja in slikovito pokazal, kako so ti običaji še danes močno prepleteni s sodobnim življenjem v Sloveniji.

Spoznali bomo tudi nekatere kulinarične posebnosti, povezane z martinovanjem.

Nekaj članic društva bo pripravilo pečeno raco, mlince in sladko zelje. Ostale pa vabimo, da prinesejo s seboj še kakšen prigrizek in pijačo.

Po predavanju bo sledilo druženje. Vabljeni!

- 23. novembra ( sobota ) v italijanskem domu kulture Circolo ob 18.00

Predstava ZAIGRANI KISHON – v izvedbi dramske skupine SKPD Bazovica z Reke

Dramska skupina je po zelo uspešni gledališki predstavi Romeo in Julija (pa še kaj), ki jo je režiral Sergio Dlačić, začela pripravljati nov projekt z naslovom Zaigrani Kishon v režiji Renate Fugošić.

Potem ko smo izbrali tri besedila avtorja Ephraima Kishona – Inkognito, Likalnik in Surround –, smo se sklenili malce poigrati z njimi in jih umestiti v vsakdanjik slovenske vasice.

Ančka in Micka sta stari prijateljici, ki na poti domov radi posedata na stari klopci pred cerkvijo in druga drugo seznanjata z vaškimi novicami.

Osrednja tema so seveda sosedje in njihove težave: tako spoznamo zgodbo o norem umetniku, ki se skriva v trgovini s kravatami, starem prodajalcu likalnikov, ki iz svoje trgovine odganja kupce, in morebitnem terorističnem napadu na Slovenski dom.

Kishon in njegove zanimive življenjske zgodbe so nam ponudile okvir za šaljiv prikaz vsakdana, pa tudi dejstvo, da v vsakem kraju, vasi ali mestu vselej lahko naletimo na prijateljici, pripravljeni druga drugi zaupati sočne podrobnosti o sosedu, njegovi ženi, bratrancu njegove žene, sinu bratranca njegove žene itd.

Avtor: Ephraim Kishon                                 Igrajo:                    Maris Široka       Anita Hromin

Režija: Renata Fugošić                                  Zdenka Jelovčan      Tolja Hromin

Dramatizacija: Siniša Posarić                                    Loredana Jurković    Vitomir Vitaz

Luč in zvok: Ivan Harej                                 Ivana Baković           Nataša Grlica