Cvetje Štandekerju v spomin

datum: 18.06.2014

16.06.2014 kot vsako leto na ta dan organiziramo člani SD Cankar svečano polaganje cvetja na spominsko ploščo slovenskega novinarja in fotografa Iva Štandekerja, ki je hudo ranjen leta 1992 umrl v Sarajevu.

Na svečani obeležitvi so bili prisotni: Nj. eks. Veleposlanik Iztok Grmek, Policijski ataše Janko Goršek, Obrambni ataše, polkovnik Jožef Murko ter člani upravnega odbora in sveta SD Cankar.

Naj se še enkrat spomnimo, kdo je bil Ivo Štandeker ( 1961 – 1992 )!

Ivo Štandeker je bil novinar in fotograf Mladine, ki se je med desetdnevno vojno za neodvisnost Slovenije uveljavil kot vojni poročevalec. Pozneje je nadaljeval s poročanjem z bojišč na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Leta 1992 je bil med poročanjem o srbskem obleganju Sarajeva v sarajevskem naselju Dobrinja hudo ranjen v eksploziji granate. Hkrati z njim je bila ranjena Jana Schneider, znamenita ameriška fotoreporterka, s katero sta več mesecev preživela v Sarajevu in drugih delih Bosne in Hercegovine. Umrl je nekaj ur pozneje v improvizirani bolnišnici na Palah.

cvetje štand