Slovenski dan v Slatini in Banja luki

datum: 10.07.2014

Združenje Slovenska izseljenska matica in Društvo Slovencev Triglav sta v okviru Slovenskega dneva v Slatini in Banja luki organizirali predavanje prof. Boruta Juvanca z naslovom Sušilne naprave Evrope med Portugalsko in Romunijo in razstavo fotografij slovenskega fotografa Rafaela Podobnika.

Predavanje je potekalo v petek 27. junija ob 18. uri v Banja luki, v Banskem dvoru. Izredno zanimivo predavanje je poslušalcem osvetlilo pogled na različne sušilne naprave, kot so kozolci, koši ipd., katerih zgradba je zaznamovana z okoljem, ki zagotavlja material za izdelavo naprave in je prilagojena klimatskimi posebnostim okolja v katerega je integrirana.  Kljub vse manjši uporabi in opuščanju tovrstnih sušilnic so se te ohranile na Portugalskem, v Španiji, Švici, Sloveniji, na Madžarskem, Hrvaškem,  v Romunije in Bolgariji.

V soboto, 28. junija smo v gerontološkem centru v Slatini, v bližini osrednjega dogodka Slovenski dan odprli fotografsko razstavo Rafaela Podobnika Moja Slovenija.

Razstavo je predstavila glavna tajnica SIM Vesna Vukšinič Zmaić odprl pa namestnik veleposlanika iz Sarajeva David Brozina.

Po ogledu razstave so se obiskovalci odpravili na prireditev Slovenski dan v Slatini, kjer je s pozdravno pesmijo »Slovenija od kod lepote tvoje«, skupaj z Me PZ Davorin Jenko nastopila voditeljica programa in znana pevka Maja Tatić. Obiskovalce prireditve je pozdravil podpredsednik Društva Mladen Lunić, namestnik župana občine Laktaši, gospod Ognjen Vulina in namestnika Ambasade Republike Slovenije v BiH David Brozina. Sledili so nastopi MePz Davorin Jenko društva Slovencev »Triglav«, Oktet 9 iz Celja in skupina otrok društva Kres iz Nove mesta.  Otroci folklorne skupine slovenskega Društva »Triglav« Banjaluka so plesali slovenske narodne plese. Učiteljica Barbara Hanuš je z učenci dopolnilnega pouka slovenščine pripravila stojnico z izdelki, ki so jih izdelali otroci sami.