FILM “PRIMORSKI EKSODUS” PREDSTAVLJEN V BANJALUKI

datum: 16.09.2014

Društvo Slovencev RS Triglav Banjaluka je v Kulturnem centru Banski dvor dne 5. 9. 2014 organiziralo projekcijo dokumentarnega filma “Primorski eksodus” avtorjev dr. Uroša Lipuščka, mag. Metke Lokar in Joca Žnidaršiča, ki so nam v uvodni besedi povedali, kako je film nastal.
6. septembra je bila v Slatini blizu Banjaluke, tam kjer so se davnega 1923 leta doseljevale številne družine iz Primorske in Krasa, odprta razstava »Od prednikov do potomcev« – Slovenci v Slatini, avtorice Vere Papež Adamič in razstava otroških rizb »Moja Slatina«, ki so jih risali učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Slatine.

Sama sta nam predlagala spoznavanje in stik s prekmurskimi Primorci, saj je usoda slatinskih Slovencev podobna njihovi. 50­minutni dokumentarec opisuje prisilno izselitev Primorcev in Istranov iz njihovih domov med prvo svetovno vojno, še posebej po zmagi fašizma v Italiji in italijanski okupaciji Primorske. Številni so našli prostor tudi na širšem območju nekdanje Jugoslavije. Veliko družin se je naselilo v Bosni, natančneje Banjaluki in okolici, tudi v Makedoniji in drugje, številni pa so svoj dom našli tudi v Prekmurju.Film so si poleg številnih Banjalučanov in članov našega društva ogledali tudi g. Branko Zupanc iz konzularne pisarne Republike Slovenije v Banjaluki, predstavnici Narodne in univerzitetne knjižnice iz Ljubljane ter gosti iz Prekmurja.

RAZSTAVA V SLATINI

Organizator razstave je bila Narodna in univerzitetna knjižnjica iz Ljubljane. Pri realizaciji razstave je sodelovalo tudi Društvo Slovencev »Triglav« Banjaluka. Med številnimi obiskovalci je bil tudi konzul Konzularne pisarne Republike Slovenije Branko Zupanc, ki je razstavo tudi odprl.

Tesno in več letno sodelovanje med eminentno knjižnjico, še posebno z Vodjo zbirke tiska zunaj Slovenije gospo Heleno Janežič, z avtorico Vero Papež Adamič in Društvom »Triglav« je bila uspešna prezentacija te razstave. Je zaupanje Narodne in univerzitetne knjižnjice, da razstavo podari Društvu Slovencev »Triglav« Banjaluka. Tu spada, tu so in bodo živeli preko zapisov in fotografij številni primorski in kraški Slovenci, ki so svoje življenje gradili v novi, sedanji domovini.

Nataša Kajmaković in Anja Kunjadić