20. let Slovenskega združenja France Prešeren - Skopje

datum: 29.10.2014

V petek, 24. oktobra 2014, se je v Skopju odvijala proslava ob priložnosti 20. obletnice Slovenskega združenja France Prešeren. V osrednji dvorani stavbe Dare Džambaz, kjer so prostori nevladnih organizacij, tudi društva France Prešeren, so v programu proslave nastopile različne sekcije društva in tako ustvarile raznolik in bogat kulturni program, vreden vse pohvale.

S pesmijo se je  pod vodstvom maestra Tomislava Šopova predstavil komorni  pevski zbor društva France Prešeren, mladinska  gledališka skupina društva,  ter zbor Pojoča dekleta, katere sestavljajo članice komornega pevskega zbora France Prešeren.  Z recitacijo Kajuhove Slovenske pesmi je  z iskrenimi, doživetimi čustvi  nastopila Biserka Mirkulovska, s pesmijo Igorja Pirkoviča Domovina je tam, pa  mlada člana slovenskega dopolnilnega pouka Marija Rop in Marko Stoiljković.  Pevci pevskega zbora so dodatno  program obogatili  z opereto Kovačev študent. Dvajsetletno delo društva, ki bo zbrano v  monografiji, katere izid pričakujejo v naslednjih dneh, sta  s spremno besedo in projekcijo fotografij  večjih društvenih dogodkov predstavila učenca slovenskega pouka Marija Rop in Zoran Pavlović.

Prireditev so  v lepi in zborni slovenščini povezovali učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika, katere je dolga leta vodila učiteljica Neva Serafimova, danes pa jih poučuje Pliska Gugulovska.

Predsednica Društva Anastazija Ribarski je v začetku programa pozdravila častne goste Ambasadorja Slovenije v Skopju Branka Rakovca, predstavnika Nata Slovenije v Skopju Marijana Ivanušo, predstavnika Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu svetovalca Marjana Cukrova in predstavnico SIM  glavno tajnico Vesno Vukšinič Zmaić. Anastazija Ribarski je ponosom je predstavila dvajsetletno delo društva, ki se danes kaže na različnih kulturnih  področjih in gostovanjih.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je ob tej priložnosti društvu podelil priznanje za delo.

V nadaljevanju programa je ob priložnosti podelitve zahval različnim članom društva, tudi  SIM podelila priznanje društvu France Prešeren;  za 20 let ohranjanja in negovanja slovenske glasbe,   jezika in tradicije med Slovenci v Makedoniji. Glavna tajnica SIM je ob predaji priznanja društvu izrekla iskrene čestitke za  bogat  program, ki sam po sebi  kaže na uspešno delo društva in predsednici ter ostalim članom  zaželela še veliko let uspešnega dela.

Predsednica Anastazija Ribarski je v imenu Društva France Prešeren glavni tajnici  SIM podelila zahvalo za vso pomoč in podporo, ki jo SIM izkazuje  pri delovanju društva France Prešeren. Vse od začetka ustanovitve društva  SIM namreč  sodeluje z društvom France Prešeren  pri organizaciji koncertov in turnej komornega pevskega zbora France Prešeren. Tudi letos je bilo tako, saj je pevski zbor v organizaciji SIM nastopil v Mestni hiši Ljubljana in na prireditvi Dobrodošli doma.

Prireditev se je zaključila z nastopom pevskega zbora, v avli pred dvorano, pa so bili obiskovalci prireditve vabljeni na potico in štrudelj ter pecivo, za katero so poskrbele članice društva  ob kozarcu  odličnih makedonskih vin Stobi.

Osrednji predstavitveni člen vsakega slovenskega   društva je največkrat  folklorna skupina ali  pevski zbor in Društvo France Prešeren iz Skopja se lahko pod vodstvom  maestra Tomislava Šopova pohvali z nadvse uspešnim komornim zborom.

Zbor  sestavljajo posamezni člani skopske opere,  večina pa je šolanih glasbenikov. Člani zbora so Slovenci in potomci Slovencev v Makedoniji med njimi pa je nekaj tudi makedonskih pevcev, kar kaže na  čast in  dober sloves slovenskega  pevskega zbora v Skopju. Zaradi raznolikega slovenskega, makedonskega in svetovnega pevskega, tudi opernega repertoarja,  je  komorni pevski zbor France Prešeren iz Skopja vabljen na številne koncerte, kjer na mednarodnih  prireditvah   predstavljajo Slovenijo, na  manjšinskih pa slovensko društvo.

Društvu in sedanji, pa tudi predhodni predsednici ter vsem prizadevnim članom,  izrekamo iskrene čestitke za dvajsetletno  uspešno prehojeno pot.

Vesna Vukšinič Zmaić,

glavna tajnica